Osoba uprawniona od września nie pobiera w tut. ośrodku świadczeń z FA. Z tego co ustaliłam przebywa za granicą i adres jest nieznany. W dniu 8 stycznia 2016 r. ojciec (dłużnik alimentacyjny) przyniósł wyrok z dnia 21.09.2015 r. z którego wynika, że z niem 21 października 2014 r. wygasł obowiązek alimentacyjny. Z ustaleń wynika, że ten wyrok dłużnik przedstawił ww. wyrok komornikowi ok. 15 grudnia ubiegłego roku. Komornik i dłużnik o niczym nas nie poinformowali wcześniej. Zadłużenie dłużnika wynosi ok. 15 tys. plus ok. 2 tys. odsetek. Teraz komornik przysłał nam ok. 16 tys. Po przeliczeniu ogólnego zadłużenia dłużnika (należność główna plus odsetki nie uwzględniając, że jest nienależnie pobrane świadczenie) "brakuje"ok. 1000 zł. Teraz jestem w kropce. Nie wiem co zrobić. Czy nienależnie pobrane świadczenie jest od 21.10.2014 r. (czy FA jest podzielne w tym przypadku) czy też od 01.11.2014 r. Jak wstrzymać w programie naliczanie odsetek dłużnikowi za ten okres? Jak policzyć teraz jego zadłużenie? Bo jeśli policzę te nienależnie pobrane, bo on ma nadpłatę i czy tą nadpłatę przekazać komornikowi? Proszę o pomoc.
Ustalasz pełnomocnika do odbioru - art. 34kpa.
Przeprowadzasz postępowanie dot. NP świadczeń a następnie ustalasz faktyczną kwotę jaką dłużnik ma zwrócić.