To dobrze, że pani się nie wstawiłaagnes@ pisze: ↑02 sie 2023, 9:41A ja mam problem z córką jako osobą obowiązaną do wnoszenia opłaty za pobyt matki w DPS.
Wysłałam dwukrotnie do ościennego OPS wniosek o przeprowadzenie wywiadu z ww. Panią. Nie wstawia się na wywiad, nie odbiera korespondencji. Zadzwoniła do nas z informacją, że ona nie będzie żadnej odpłatności ponosić bo matka była pozbawiona władzy rodzicielskiej a ją wychowywała babcia. Nie chce z nami współpracować, żadnych dokumentów nie posiada i nam ich nie dostarczy. Matka rzeczywiście jest ubezwłasnowolniona więc i prawdopodobnie była pozbawiona praw rodzicielskich. Co byście zrobili w takiej sytuacji?

stawić się — stawiać się «przybyć osobiście, zgłosić się»
wstawić się — 1. «wziąć kogoś w obronę». 2. pot. «upić się»

Przepisy są jasne - w takim przypadku OPS obligatoryjnie ustala odpłatność w drodze decyzji, bo tak stanowi art. 61 ust. 2e ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901. z późn. zm.), a poza tym pani nie spełniła wymogów uprawniających jej do zwolnienia z odpłatności, o których mowa w art. 64 i 64a ustawy, ponieważ nie zgodziła się na wywiad i nie przedstawiła żadnych dokumentów potwierdzających spełnienie przesłanek do zwolnienia. Pomijam już fakt, że chyba nawet wniosku o zwolnienie jej z opłat nie złożyła?
Zgodnie z art. 61 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej - W przypadku odmowy przez osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 2, zawarcia umowy, o której mowa w art. 103 ust. 2, oraz niewyrażenia zgody na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, wysokość ich opłaty za
pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej ustala, w drodze decyzji, organ gminy (...).
Art. 64 uops - osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego (…).
Art. 64a - uops - osobę obowiązaną do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej zwalnia się całkowicie z tej opłaty, na jej wniosek, pod warunkiem że przedstawi prawomocne orzeczenie sądu o pozbawieniu tego mieszkańca władzy rodzicielskiej nad tą osobą i oświadczy, że władza rodzicielska nie została przywrócona lub prawomocne orzeczenie sądu o skazaniu tego mieszkańca, itd. …