A czy bierze się do liczby ubezpieczonych podopiecznych zgłoszony do ubezpieczenia społecznego czy tylko pracowników?
I czy zwolnienie dotyczyć ma tylko składek za pracowników czy i za podopiecznych?
Art. 15zzzh. [Wsparcie będące pomocą publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce]
1. Wsparcie:
1) o którym mowa w(...) art. 31zo (...),
(...)
- zgodne z warunkami zawartymi w Komunikacie Komisji - Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01) (Dz. Urz. UE C 91I z 20.03.2020, str. 1) stanowi pomoc publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce.
KOMISJA EUROPEJSKA KOMUNIKAT KOMISJI Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01)
3.TYMCZASOWE SRODKI POMOCY PANSTWA 3.1. Pomoc w formie dotacji bezpośrednich, zaliczek zwrotnych lub korzyści podatkowych
22. (...)
c. pomoc może zostać przyznana przedsiębiorstwom, które nie znajdowały się w trudnej sytuacji (w rozumieniu ogólnego rozporządzenia w sprawie wyłączeń grupowych(15)) w dniu 31 grudnia 2019 r.; może być ona przy-znana przedsiębiorstwom, które nie znajdują się w trudnej sytuacji lub przedsiębiorstwom, które nie znajdowały się w trudnej sytuacji w dniu 31 grudnia 2019 r., ale które później napotkały trudności lub znalazły się w trudnej sytuacji z powodu epidemii COVID-19;
PYTANIE: CZY JEDNOSTKI BUDŻETOWE KTÓRE NA 31.12.2019 NA PEWNO NIE ZNAJDOWAŁY SIĘ W TRUDNEJ SYTUACJI TERAZ SIĘ W NIEJ ZNAJDUJĄ??? ...NIE.
Czy zmieniła się zasad finansowania jednostek budżetowych z budżetu (brutto) ?... NIE.
Proszę o pomoc: pod koniec kwietnia złożyłam wniosek RDZ za marzec - maj (15 pracowników). Nie wnioskowałam o zwrot opłaconych składek za marzec. Później zapłaciłam 100% składek za kwiecień, bo jak dotąd nie mam decyzji zus. Czy po rozpatrzeniu wniosku będę miała nadpłatę 50% za marzec i 50% za kwiecień, czy tylko za marzec, bo mówi się o zwolnieniu z opłacania składek niezapłaconych za kwiecień?
I co zrobić ze składkami za maj? zapłacić, czy uznać, że zostaną pokryte z ewentualnych nadpłat?
Też się zastanawiam nad składkami za maj , czy płacić i żądać zwrotu . Jak mam zaksięgować maj/ robić naliczenie z ZUS czy to w tym przypadku pominąć /.
trzeba normalnie robić naliczenie przecież na listach płac są normalnie składki. Więc trzeba je zaksięgować a potem ewentualnie się bawić w odkręcanie księgowania
Czy po wyroku TSUE i centralizacji rozliczeń w VAT w samorządach można uznać samorządowe jednostki budżetowe i zakłady budżetowe za przedsiębiorcę upoważnionego do skorzystania z pomocy publicznej w zakresie zwolnienia z ZUS?
....moim zdaniem NIE.
Przedsiębiorcą tym niewątpliwie jest gmina, powiat, województwo. Jednakże JST nie jest płatnikiem pracowniczych składek ZUS. Płatnikiem tym jest jednostka budżetowa i zakład budżetowy, wystarczy sprawdzić na jakim NIP-ie jest to robione (PIT, ZUS na NIP SJB i SZB, a VAT na NIP JST). I dlatego uważam ,że ze względów formalnych samorządowym jednostkom i zakładom budżetowym nie należy się ulga w ZUS.
Pomoc ta należy się przedsiębiorstwu a nim jest po wcentralizacji rozliczeń w VAT JST. Gmina, powiat, województwo nie jest jednak płatnikiem składek ZUS, a jednostki budżetowe JST dostały przecież środki na ZUS, których płatność została wstrzymana poleceniami wstrzymania przelewów od skarbników. To też oznacza, iż jednostki te nieopłacając ZUS w terminie wpadły w dyscyplinę finansów publicznych, gdyż powinny składki zapłacić, złożyć wnioski i czekać na decyzje ZUS. Bo chyba ZUS sam nie wie jak podejść do tego tematu.
Nie jest jednak wykluczone, że podejdzie tak jak wyżej to opisuję i trzeba będzie zwrócić ZUS z odsetkami.
Inaczej sytuacja wygląda w samorządowych jednostkach nieobjętych centralizacją rozliczeń w VAT i w państwowych jednostkach budżetowych oraz w IK. Te są uznane za samodzielnego podatnika i przedsiębiorcę i rozliczają ZUS na tym samym NIP co działalność gospodarczą opodatkowaną VAT.
W przypadku jednak państwowych jednostek budżetowych sprawa jest też nie taka oczywista, gdyż zwolnienie z ZUS i tak będzie refundowane ZUSowi z budżetu państwa, a jak wiadomo jednostki budżetowe finansowane są według metody "butto" co oznacza, że dla jednostek państwowych i budżetu panstwa składanie wniosków jest bez sensu. Środki na wydatki idą przecież póki co płynnie. PJB dostanie decyzję o zwolnieniu z ZUS a budżet państwa i tak to musi zrefundować ZUS. Pytanie co to niby zmieni dla BP? ...moim zdaniem NIC.
My Zapłaciliśmy tez za kwiecień / chodź w zus powiedzieli że jak zapłacone to nie wrócą/.Pisaliśmy o zwrot za III i IV i to wszystko już nam zwrócili tylko nie wiem co z majem czy płacić i żądać zwrotu czy w ogóle nie płacić. Do dnia dzisiejszego nie dostałam żadnego pisma z ZUS