Zwrócony zasiłek w POMOŚCIE - Problemy techniczne z oprogramowaniem

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 lip 2011, 13:05

Witam, mam problem gdyż zwrócono mi nienależnie pobrany zasiłek stały, zrobiłam decyzję o żądaniu zwrotu w programie ale w sprawozdaniach i w zbiorze program nadal uwzględnia tą kwotę ?? Co zrobiłam źle ???

~Kornelia

Napisano: 12 lip 2011, 13:16

ja odliczałam ręcznie przypuszczam że jak robiłam zwrot to zaznaczyłam jako zmniejszenie budżetu zamiast zwiększenie bydżetu ale nie jestem pwena
~@mała@

Napisano: 12 lip 2011, 14:03

ponieważ wg objaśnień ministerialnych w sprawozdaniach (z wyjątkiem posiłku z programu dożywiania i usług opiekuńczych) nie odlicza się zwrotów. czyli wszystko jest dobrze, pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 12 lip 2011, 16:23

ja robię wg faktycznej realizacji w sprawozdaniach i dlatego odliczam
~@mała@

Napisano: 12 lip 2011, 16:36

\"ja robię wg faktycznej realizacji w sprawozdaniach i dlatego odliczam \" - to oczywiście możesz sobie tak zrobić, ale MPiPS nie życzy sobie dostawać sprawozdań wg faktycznej realizacji, bo ich nie obchodzi wykonanie tylko plan. Mówi o tym poniższy fragment z objaśnieniach ministerialnych do sprawozdania mpips:

\"kwota łączna świadczeń jest iloczynem liczby świadczeń przyznanych w danym okresie sprawozdawczym i kwoty świadczenia wymienionego w decyzji. Tak więc kwota łączna świadczeń w danym okresie sprawozdawczym wymieniona w sprawozdaniu jest wielkością „teoretyczną”, tzn. nie uwzględnia sytuacji, gdy dane świadczenia z różnych przyczyn nie są wypłacone w danym okresie sprawozdawczym\"

pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 02 sie 2011, 18:12

ja też nie odliczam. Ale na koniec roku będzie tak, że u nas koszty będą przewyższały plan, bo w księgowości zmniejszają i koszty i wydatki w przypadku zwrotu nienależnie pobranych np. zasiłków stałych
~anias

Napisano: 08 sie 2011, 14:56

No właśnie i co w takiej sytuacji Tomku? U mnie też na koniec roku wyszły z tego tytułu rozbieżności pomiędzy systemem a księgowością. Zaraz były telefony w WPS (Szczecin), że się nie zgadza i mam to poprawić aby było jednakowo.
~Ewa

Napisano: 23 sie 2011, 13:16

WPS nie powinien żądać żeby sprawozdanie było zgodne z księgowością, ponieważ objaśnienia ministerialne do sprawozdawczości są jasne w tej kwestii (przytoczone wyżej), natomiast WPS może prosić Ośrodek o wyjaśnienia dlaczego są różnice, np. dlatego że coś co było planowanie nie zostało z różnych przyczyn wypłacone. Pomost wspomaga swoich Użytkowników w tym względzie, oferując raport różnic między wykonaniem księgowym a objaśnieniami MPiPS - szczegóły tutaj
https://www.public.sygnity.pl/forums/vie ... 72&t=11614
zachęcam do korzystania z tego raportu, bo wiele ludzi korzysta i wielu ludziom pomógł
pozdrawiam
Tomek
~Tomek

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x