Zwrot nien. św. rodz. w ratach a odsetki - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 25 kwie 2016, 11:21

Podpowiedzcie proszę, jak zrobić...
Mam decyzję o nienależnie pobranych św. rodz. za 7 miesięcy 2015 roku.
Zwrot ten ma być dokonany w ratach i nie jestem pewna jak liczyć odsetki???
Czy prawidłowo będzie policzyć odsetki na dzień wydania decyzji o rozłożeniu na raty od całości i nie doliczać już tych odsetek przy każdej kolejnej wpłacie?
aso

Napisano: 25 kwie 2016, 11:26

normalnie zaksięguj zwrot całą kwotą, chyba że w decyzji jest napisane, w jakich ratach. odsetki naliczasz dopiero na koniec kwartału, chyba, że ktoś wpłaci szybciej to w dniu wpłaty.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2016, 12:03

Nie bardzo rozumiem...
Kobieta ma do zwrotu np 1300 św.rodzinnych za 2015 rok i na jej wniosek rozkładamy jej to na 4 raty.
Pomyślałam, żeby w decyzji podać należność jej 1300 + odsetki np.100 (liczone na dzień wydania tej decyzji) i to 1400 rozłożyć na 4 raty po 350 miesięcznie.
Z ostatniej raty ściągnęłabym odsetki 100 zł
Można tak?
aso

Napisano: 25 kwie 2016, 12:56

Nie można.
Najlepiej rozłożyć na 4 raty o stałej wysokości np 350 zł z tym, że wysokość ostatniej raty należy dokładnie obliczyć bezpośrednio przed wpłatą.
Dlatego, że odsetki liczy się do dnia wpłaty.

Otrzymując wpłatę raty w kwocie 350 zł należy ją rozdzielić proporcjonalnie na należności główne i odsetki obliczone na dzień wpłaty.
Po wpłaceniu 3 rat i ich rozliczeniu będzie można dokładnie obliczyć kwotę którą należy wpłacić w określonym dniu by należności były rozliczone.

Ważne jest by kwoty wpłat rozliczać w na te 7 należności w kolejności od najstarszej.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2016, 8:21

Może ktoś jeszcze się wypowie... :oops:
Jak naliczacie odsetki jeśli ktoś zwraca nienależne ŚR w ratach?
aso

Napisano: 26 kwie 2016, 10:43

my rozkładamy na raty należność główną wraz z odsetkami wydanymi na dzień wystawienia decyzji rozkładającej na raty. w momencie wpłaty rozbijamy proporcjonalnie na należność główną i odsetki
ewal

Napisano: 26 kwie 2016, 11:41

Czyli odsetki są naliczone na dzień wydania decyzji o rozłożeniu na raty i już nie doliczacie (nie aktualizujecie) odsetek na dzień wpłaty kolejnej raty, tak?
aso

Napisano: 26 kwie 2016, 11:48

Jak oddajecie odsetki od nienależnie pobranych za rok bieżący?
Jak za ubiegłe czyli u nas po dochodach a po wydatkach w gminie ?
Iza73

Napisano: 26 kwie 2016, 12:30

W ustawie jest napisane: odsetki nalicza się od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu NP do dnia wpłaty. Nienaliczanie odsetek po decyzji o rozłożeniu na raty zaniża dochody i następuje naruszenie dyscypliny budżetowej.

Odsetki są dochodem własnym gminy z zadania zleconego i przekazywane są z budżetu gminy do BP jako koszt i wydatek (zapisów księgowych dokonuje urząd gminy).
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2016, 12:58

Do BDMB

Możesz podać jak księgujesz nienależnie pobrane i odsetki, bo u nas nigdzie nie wykazuje się odsetek w sprawozdaniu, ani wpłat za lata ubiegłe. Gmina też niby tego nigdzie nie wykazuje. Jestem nowa i nie wiem czy to jest właściwe. Od zawsze niby tak się u nas robi.
nowa 89

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem