zwrot nienależnie pobranych - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 paź 2021, 12:15

Mam pytanie bo księgowa żąda na piśmie na jakiej podstawie zwrot nienależnie pobranych zasiłków rodzinnych za ten rok dokładnie za sierpień zaliczamy na wydatki dalej na te rodzinne na ten rok , a tylko odsetki zwracamy do Urzędu Wojewódzkiego.
Bo jak zwrot jest za lata poprzednie to zarówno należność jak i odsetki przekazujemy na konto urzędu wojewódzkiego.
Pewnie ustawa o finansach publicznych lub rachunkowości ale jestem tylko pracownikiem i nie bardzo wiem .
Może jakaś mądra księgowa podpowie :)
Ewagops
Stażysta
Od: 24 kwie 2019, 14:59
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 12 paź 2021, 12:37

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 29 czerwca 2006 r. w sprawie gospodarki finansowej jednostek budżetowych, zakładów budżetowych i gospodarstw pomocniczych oraz trybu postępowania przy przekształcaniu w inną formę organizacyjno-prawną (Dz. U. Nr 116, poz. 783 z późn. zm.). Zgodnie z § 19 zwroty wydatków dokonanych w tym samym roku budżetowym państwowe jednostki budżetowe przyjmują na rachunki bieżące wydatków i zmniejszają wykonanie wydatków w tym roku budżetowym. Natomiast uzyskane przez państwowe jednostki budżetowe zwroty wydatków dokonanych w poprzednich latach budżetowych są przyjmowane na rachunki bieżące dochodów i podlegają odprowadzeniu na dochody budżetu państwa, w terminach określonych odrębnymi przepisami. To rozwiązanie, obowiązujące w stosunku do państwowych jednostek budżetowych, może być stosowane (po wprowadzeniu odpowiednich zapisów do polityki rachunkowości) także w samorządowych jednostkach budżetowych.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/samorzad/zwrot-wyd ... 77417.html

u nas Małopolski Urząd Wojewódzki właśnie tak sobie życzy księgować
alaaa
Starszy referent
Od: 02 mar 2016, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2021, 12:55

Dziękuję bardzo za pomoc
Ewagops
Stażysta
Od: 24 kwie 2019, 14:59