zwrot nienależnie pobranych świadczeń-tytuł
-
- Praktykant
- Zajmuję się: funduszem alimentacyjnym
- Kontakt:
zwrot nienależnie pobranych świadczeń-tytuł
Jak prawidłowo wprowadzić zwrot z tytułu wykonawczego. Wystawiłam Panu X tytuł wykonawczy ponieważ nienależnie pobrał zasiłek rodzinny 570,00 zł (6 m-cy x 95) odsetki na dzień wystawienia tytułu 40,22 zł + koszty upomnienia 16,00 zł. Urząd Skarbowy przekazał nam rachunek bankowy w dniu 11.04.2024 r na rachunek bankowy kwotę 162,76 zł pisząc w tytule przelewu G=136,58; O=10,18; upomnienie 16,00 zł z dnia 10.04.2024 r. Jak powinno się to wprowadzić ? Tak jak w tytule urzędu ? Czy tak jak rozlicza program od obsługi świadczeń rodzinnych przez zwrot automatem na dzień 10.04.2024 roku czyli należność główna 104,26, odsetki 42,50 i koszty upomnienia 16,00 zł?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
Re: zwrot nienależnie pobranych świadczeń-tytuł
No w końcu znalazłam podobny problem, który mam do rozkminy
Miałam rozbieżność w programie przy spłacie jednej decyzji z UW i wówczas dostałam przykaz księgowania zgodnie z tytułem przelewu z US - pani z UW powiedziała, że w US muszą mieć wszystko prawidłowo i tak mamy przyjmować.
Zaczęłam stosować to pozostałych wpłat z US.
Mam jednak problem, bo w systemie wisi taka decyzja jako niespłacona, bo npś podlega pod ordynację podatkową, gdzie odsetki nalicza się do pełnych złotych. US w rozmowie telefonicznej, o ile uda mi się połączyć
, informuje, że człowiek ma TW zamknięty.
Pracuję w księgowości i programu sygnity tak naprawdę nie znam. Wprowadzam wpłaty npś w związku z wpłatą własną, potrąceniem z 800+ albo właśnie wpłatą z US.
Mogłabym zgłosić problem do bok programu, ale do końca nie umiem go określić... Zgodnie z ordynacją podatkową program prawidłowo zaokrągla odsetki, ale jak wchodzi TW i windykacja to robią się schody.
Może ktoś wie jak ściągnąć taką decyzję w programie sygnity? Czy jest możliwość ręcznie zamknięcia sprawy?
Pytanie: Kierujesz TW do US i podajesz odsetki w kwocie po przecinku - liczysz sama odsetki? Robiąc wydruk karty świadczeń z programu mam wykazane odsetki w pełnych złotych.

Miałam rozbieżność w programie przy spłacie jednej decyzji z UW i wówczas dostałam przykaz księgowania zgodnie z tytułem przelewu z US - pani z UW powiedziała, że w US muszą mieć wszystko prawidłowo i tak mamy przyjmować.
Zaczęłam stosować to pozostałych wpłat z US.
Mam jednak problem, bo w systemie wisi taka decyzja jako niespłacona, bo npś podlega pod ordynację podatkową, gdzie odsetki nalicza się do pełnych złotych. US w rozmowie telefonicznej, o ile uda mi się połączyć

Pracuję w księgowości i programu sygnity tak naprawdę nie znam. Wprowadzam wpłaty npś w związku z wpłatą własną, potrąceniem z 800+ albo właśnie wpłatą z US.
Mogłabym zgłosić problem do bok programu, ale do końca nie umiem go określić... Zgodnie z ordynacją podatkową program prawidłowo zaokrągla odsetki, ale jak wchodzi TW i windykacja to robią się schody.
Może ktoś wie jak ściągnąć taką decyzję w programie sygnity? Czy jest możliwość ręcznie zamknięcia sprawy?
Pytanie: Kierujesz TW do US i podajesz odsetki w kwocie po przecinku - liczysz sama odsetki? Robiąc wydruk karty świadczeń z programu mam wykazane odsetki w pełnych złotych.
-
- Stażysta
- Kontakt:
ewulka0904 jak sobie poradziłaś?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR FA
- Kontakt:
My rozliczamy jak US przekazuje
-
- Stażysta
- Kontakt:
a macie rozbieżności w programie? naliczenia odsetek zaokrąglane są a us podaje co do grosza (zgodnie z ustawą o post. egz. w administracji)
-
- Stażysta
- Kontakt:
Podbijam temat.
Dostałam pismo z wojewódzkiego informujące, że decyzja uległa przedawnieniu. Osoba, której dotyczy pismo miała dwie decyzje. Z dokumentów zgromadzonych w teczce wynika, że wpłata z US w 2019 roku nie została wprowadzona zgodnie z tytułem przelewu z US tj G: 189,00 i O: 123,40 ale prawdopodobnie zgodnie z podziałem automatycznym wpłaty z programu Syginity tj. G: 178,90 i O: 134,00. Pismo informujące o zarachowaniu oczywiście poszło do US i do wojewódzkiego, ale bez odzewu, że coś nie prawidłowo zostało przyjęte. Od tamtej pory ciągle wykazywana jest należność w kwocie 10,10 i naliczane odsetki kwartalnie
Ma ktoś propozycję rozwiązania sytuacji?
Dostałam pismo z wojewódzkiego informujące, że decyzja uległa przedawnieniu. Osoba, której dotyczy pismo miała dwie decyzje. Z dokumentów zgromadzonych w teczce wynika, że wpłata z US w 2019 roku nie została wprowadzona zgodnie z tytułem przelewu z US tj G: 189,00 i O: 123,40 ale prawdopodobnie zgodnie z podziałem automatycznym wpłaty z programu Syginity tj. G: 178,90 i O: 134,00. Pismo informujące o zarachowaniu oczywiście poszło do US i do wojewódzkiego, ale bez odzewu, że coś nie prawidłowo zostało przyjęte. Od tamtej pory ciągle wykazywana jest należność w kwocie 10,10 i naliczane odsetki kwartalnie

Ma ktoś propozycję rozwiązania sytuacji?
Oprócz zwrot nienależnie pobranych świadczeń-tytuł - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zasiłek pielęgnacyjny a świadczenie wspierające
aktualizacja wywiadu do SZO
świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla bezrobotnych
pogotowie opiekuńcze, a świadczenie pielęgnacyjne
kontrole, na co najbardziej zwracają uwagę?
Świadczenie rodzicielskie niepełnoletnia matka
upłynęła ważność karty pobytu ukraińca
Czy składka zdrowotna od nowego SP też od podwyższenia ??
Stare świadczenie pielęgnacyjne
dziecko w internacie a świadczenie pielęgnacyjne
czy można mieć 2 świadczenia pielęgnacyjne na starych i na nowych zasadach? Jako rodzic na 1 dziecko i rodzina zastepcza
nowe świadczenie pielegnacyjne
uchylenie decyzji o NP a TW w tle koordynacja
składka- sprawozdanie
Czy mozna wypłacić podwyższone śp
swiadczenie pielęgnacyjne a okres objęcia ubezpieczeniem