Witam. Mam takie pytanie niby sytuacja jest łatwa ale naprawdę trudna gdy Z dostaje sprzeczne informacje. Chodzi o to że po paru latach sytuacji gdzie tar dziecka nie płacił ani grosza świadczenia otrzymywała z funduszu alimentacyjnego od jakiegoś czasu zaczął przesyłać mi za pośrednictwem komornika sporadycznie nieregularnie kwoty zbliżone do wyroku sądu czyli ok 700 zł a z funduszu otrzymuje 500. Oczywiście od razu zgłosiłem to do mopsu żeby nie byli ze pobieram nienależnie i z informacją ze chce oddać kwotę do funduszu. Oczywiście centrum swiadczen mimo to od razu uznali mnie za oszustów które pobiera świadczenia nienależnie i zażądał abym zwróciła te kwoty do nich całe kwoty mimo że od nich otrzymuje 500 msc a nie 700. Dlatego mam pytanie co należy zrobić w przypadku kiedy otrzymałam jakąś kwotę od taty dziecka i gdzie komu ile oddać?
T trakcie wypłaty świadczeń z fa wierzyciel nie może pobierać od dłuznika żadnych alimentów (chyba że nie za zadłużenia z fa). Nie jest wskazane po ile dłużnik przekazywał miesięcznie wpłat więc trudno orzec jaka wysokość nienależnie pobranego świadczenia.