zwrot podatku do skarbówki jak policzyć ile? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 01 kwie 2015, 13:07

DOCHÓD MNOŻYMY PRZEZ WSPÓLNY PODATEK, A NASTĘPNIE WYNIK DZIELIMY PRZEZ WSPÓLNY DOCHÓD MAŁŻONKÓW. WYNIK TO PODATEK – PROPORCJONALNY DO DOCHODU.
DOCHÓD NA OSOBĘ WYCHODZI 664,45
NIECH SIĘ DOWIADUJE W us CZY MOŻNA ZROBIĆ KOREKTĘ, JAK TAK TO PRZYJDZIE Z NOWYM DOCHODEM I PO SPRAWIE
kmi

Napisano: 01 kwie 2015, 13:14

my liczymy proporcje do zaliczki na podatek z pit 11, nie do dochodu.

I tutaj właśnie pojawia się problem z zastosowaniem ewentualnej noweli ustawy "zł za zł", skoro już nam wychodzą inne kwoty przy dochodzie, to będzie tak, ze w dwóch róznych osrodkach przy tych samych dochodach z us będą rózne zmniejszenia zasiłków;-(
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 13:21

przecież prościej jest wymyslić tym na górze jakąś głupotę, z którą potem nie wiadomo co my na dole mamy robić niż zwiększyć kwotę kryterium i podnieść kwoty zasiłków
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 13:22

A CO W PRZYPADKU, GDY PODATEK JEST 0,00 ZŁ
MOIM ZDANIEM LICZY SIĘ ZAPŁACONY PODATEK, A NIE ZALICZKA
kmi

Napisano: 01 kwie 2015, 13:32

Jak na zaświadczeniu z US jest podatek 0 to nic nie liczysz bo nie ma co odjąc sprawa prosta. Gorzej jak cos zostało i muszisz jeden dochód utracić wtedy liczysz proporcjonalnie. Ja do tej pory praoprcjonalnie liczyłam w stosunku do zaliczki nawet w tym okresie 14/15 tak robiłam jednak odnalzałam w wyjaśniech starych ,ze ma być od dochodu wiec musze się przestawić i zacząc tak liczyć.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 13:38

Dorcia82 pisze:Jak na zaświadczeniu z US jest podatek 0 to nic nie liczysz bo nie ma co odjąc sprawa prosta. Gorzej jak cos zostało i muszisz jeden dochód utracić wtedy liczysz proporcjonalnie. Ja do tej pory praoprcjonalnie liczyłam w stosunku do zaliczki nawet w tym okresie 14/15 tak robiłam jednak odnalzałam w wyjaśniech starych ,ze ma być od dochodu wiec musze się przestawić i zacząc tak liczyć.
a wrzuć to wyjaśnienie
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 13:58

W opinii Deparatmentu w celu ustalenia wyskości dochdu utaconego w przypadku gdy osoba uzyskiwała dochód z kilku źródeł lub rozliczła się wspólnie z małżonkiem wysokość podatku naleznego od danego źródła dochodu w łącznym podatku naleznym od wszystkich źródeł za cały rok , należy ustalić w oparciu o proporcję w jakiej dochód z danego źródła utraconego pozostaje w stoasunku do całego dochodu ze wszytskich zródeł z całego roku bazowego ( na podstwie deklaracji Pit 11 z poszczególnych źródeł ) .
Nie mam ja zrobić skanu.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 14:12

Swoją drogą mogliby to wrzucić na stronę;-)

Nie miałam przypadku, ale chciałam mieć sprawę i zobaczyć jak SKO do tego by podeszło.
Mówię o proporcjach w stosunku do zaliczki.
Ale jeśli wyjdzie, że proporcje do dochodu, to będzie trzeba się przestawić.
Tylko będzie trzeba wziać pod uwagę, ze na PIT 11 dochody ( kolumna trzecia) jest inna niż na skarbówce, bo ludziska odliczaja sobie koszty uzysku na pit 37. Mała sprawa jak jest jeden pit, ale gorzej jak kilka i są odliczone koszty na pit 37 a Ty szukaj i kombinuj do którego pit 11 są te koszty odliczone;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 14:20

zapytam z ciekawości
czy wy te rozliczenia podatku robicie w formie notatki służbowej i wpinacie do akt czy prosicie klienta aby wam pisał oświadczenia że np. podatek należny z pracy X-123,00zł. a z pracy Y - 1256,00zł.
adaw

Napisano: 01 kwie 2015, 14:31

adaw pisze:zapytam z ciekawości
czy wy te rozliczenia podatku robicie w formie notatki służbowej i wpinacie do akt czy prosicie klienta aby wam pisał oświadczenia że np. podatek należny z pracy X-123,00zł. a z pracy Y - 1256,00zł.
mi piszą oświadczenia, np., ze różnica w dochodzie z zaświadczenia z us i pit 11 wynika z prawidłowego rozliczenia kosztów uzyskania, bo przeważnie tak jest że pracodawcy zaniżają w pitach te koszty.
Albo jak ma kilka pitów to mi pisze oświadczenie ile z każdego pita jest dochodu, podatku i tak dalej oczywiście po uprzednim moim wyliczeniu bo nikt sobie tego nie potrafi policzyć.
Na początku jak nie wiedziałam jak to liczyć to dzwoniłam do znajomego z us i on mi to liczyl no i poprosiłam go żeby mi krok po kroku powiedział jak wyliczać te dochody, podatki i tak dalej i na ścianie mam przyklejoną ściągawkę na wszelki wypadek. No i ten chłopczyk zawsze mi to liczył z dochodu a nie z zaliczki więc też liczę z dochodu
anetag
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x