Umarzamy postępowanie w razie bezprzedmiotowości postępowania. W tym przypadku dłużnik nadal nie płaci, więc brak jest podstaw do wyłączenia decyzji z obiegu prawnego. Organ odmówi stwierdzenia wygaśnięcia decyzji (albo odmówi uchylenia decyzji, jeżeli wybrałaś tą opcję. Jak zauważyłaś, zdania są podzielone).
Z tego co widzę, wcześniej pisaliśmy tylko o prawie jazdy i jego zwrocie. Pytanie jak dokładnie brzmiał wniosek dłużnika. Ostatnio słyszałem o rozstrzygnięciu SKO, w którym SKO uchyliło decyzję GOPSu o odmowie uchylenia/stwierdzenia wygaśnięcia decyzji o uznaniu za uchylającego i umorzeniu postępowania.
Stan faktyczny: Wniosek dłużnika zawierał zdanie "proszę o zwrot prawa jazdy". Organ uznał, że chodzi o uchylenie decyzji o uznaniu za uchylającego i wysłanie wniosku o zwrot prawa jazdy. Organ słusznie odczytał intencję dłużnika. Oprócz tego, nie było jednak żadnego innego pisma dłużnika ani chociażby notatki. Organ wszczął postępowanie i okazało się że dłużnik nie płaci. W związku z tym odmówił uchylenia decyzji. Dłużnik się odwołał. SKO uchyliło decyzję Organu i umorzyło postępowanie.
Jak wiadomo, w celu zwrotu prawa jazdy organ stwierdza wygaśnięcie decyzji/ uchyla decyzję o uznaniu za uchylającego i wysyła wniosek o zwrot prawa jazdy. Organ nie jest jednak właściwy do rozpatrzenia merytorycznie sprawy zwrotu dokumentu prawa jazdy, do czego właściwy jest starosta. Skoro dłużnik nie wyartykułował tego, że żąda uchylenia/ stwierdzenia wygaśnięcia decyzji o uznaniu go za uchylającego i wysłania wniosku o zwrot prawa jazdy, to organ nie mógł zrobić tego z urzędu. Organ również nie może domyślać się czego chce strona, nawet jak wydaje się Organowi, że wie czego owy dłużnik chce. Wynika to z faktu, że postępowanie toczy się na wniosek dłużnika i w zakresie w jakim żąda tego strona. Tym samym tak sformułowany wniosek należało przekazać do starosty, który jest właściwy do zwrotu prawa jazdy. Starosta odmówi, ponieważ decyzja o uznaniu za uchylającego jest w obiegu, ale niestety tak brzmiał wniosek dłużnika i w taki sposób powinna zostać załatwiona sprawa.
u mnie dłużnik też napisał "proszę o zwrot prawa jazdy". Wydałam decyzję o umorzeniu postępowania w/s zwrotu prawa jazdy, mam nadzieję, że będzie tragedii.
Można próbować kwestionować rygorystyczne podejście SKO w ww. decyzji, przyjmując, że dłużnik w skrócie określił jaki cel chce osiągnąć składając pismo w GOPSie/MOPSie/ MOPRze o zwrot prawa jazdy, ponieważ cała procedura zaczyna się właśnie od wygaszenia decyzji o uznaniu za uchylającego.
Jeżeli dłużnik zaskarży Twoją decyzję to najprawdopodobniej SKO uchyli decyzję i umorzy postępowanie. Nie powiedziałbym, że to tragedia. Co najwyżej nie spodoba się to komuś z góry. Będziesz wiedziała co robić w przyszłości.