Zwrot prawa jazdy dla dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 20 wrz 2017, 12:02

Dłużnik zgłosił się na wywiad. Wpłacił 50% przez 6 miesięcy i wpłaca nadal. Chciałabym mu oddać prawo jazdy. proszę o pomoc jak to zrobić?
katia171
Praktykant
Od: 17 mar 2017, 9:35
Zajmuję się: FA, ST

Napisano: 20 wrz 2017, 20:44

Po pierwsze musisz uchylić decyzję o uchylaniu się dłużnika alimentacyjnego od zobowiązań alimentacyjnych, następnie zwrócić się do starosty o zwrot zaytrzymanego prawa jazdy dłużnika alimentacynego
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 21 wrz 2017, 7:04

musisz meić wywiad, i potwierdzenie wpłat
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 9:10

W LEX'ie piszą tak:

Pytanie
Dłużnik alimentacyjny zwrócił się z prośbą o zwrot prawa jazdy. Po przeprowadzonym postępowaniu okazało się, że płaci 6 miesięcy minimum 50% zasądzonych alimentów.
Czy zanim wystąpi się o zwrot prawa jazdy do starostwa to wcześniej powinno się uchylić decyzję uznającą dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych?
Odpowiedź
Zgodnie z art. 5 ust. 6 ustawy z 7.09.2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów - dalej u.p.o.u.a. istnieje możliwość uchylenia decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy, na wniosek organu właściwego dłużnika alimentacyjnego, w przypadku gdy ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3 ww. przepisu. Ponadto dłużnik alimentacyjny powinien przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywać się w każdym miesiącu z zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub utracić statusu dłużnika alimentacyjnego. Organ nie powinien jednak uchylać decyzji uznającej dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

Uzasadnienie
Zatrzymanie prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu w trybie art. 5 ust. 3b pkt 2 u.p.o.u.a. następuje po przeprowadzeniu z urzędu postępowania przez właściwego starostę. Z żądaniem wszczęcia przez starostę takiego postępowania występuje organ właściwy dłużnika. Powyższy mechanizm prawny działa również w przypadku uchylenia decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy. Oznacza to, iż postępowanie w tym przedmiocie, jest wszczynane z urzędu przez starostę, a z żądaniem jego wszczęcia, może wystąpić wyłącznie organ właściwy dłużnika (por. E. Tomaszewska, Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Komentarz, LexisNexis 2014). W konsekwencji w opisanej sytuacji organ właściwy dłużnika, dążąc do uchylenia decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu, powinien osobiście wystąpić do właściwego starosty z wnioskiem o wszczęcie postępowania w tym przedmiocie. Artykuł 5 ust. 6 pkt 1 u.p.o.u.a. nakazuje zwrócić prawo jazdy, gdy ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów. Fakt złożenia przez stronę wniosku o zwrot zatrzymanego prawa jazdy pozostaje bez wpływu na wydaną decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, która kończy postępowanie prowadzone przeciwko dłużnikowi, który utrudnia egzekucję i nie współpracuje z organem administracji przy jej prowadzeniu, tj. uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu środowiskowego przez pracownika organu lub złożenie oświadczenia majątkowego, odmawia podjęcia zaproponowanej pracy lub w ogóle rejestracji w PUP, a jednocześnie w ostatnich 6 miesiącach nie płacił nawet połowy wymagalnych zobowiązań i jednocześnie poprzedza decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy.
Arnika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:28
Zajmuję się: Fundusz Alimentacyjny, Dodatek mieszkaniowy

Napisano: 21 wrz 2017, 9:34

a mogę prosić wzory takich pism?
katia171
Praktykant

Napisano: 21 wrz 2017, 11:44

a mogę prosić wzory takich pism??
katia171
Praktykant

Napisano: 22 wrz 2017, 17:02

ja uchylam decyzję i występuje do Starosty o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy :0
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2017, 13:01

[Ewela77"]ja uchylam decyzję i występuje do Starosty o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy ] mogę wzór?
katia171
Praktykant

Napisano: 27 wrz 2017, 10:22

Czy można wystąpić o zwrot prawa jazdy jeśli dłużnik miał zatrzymane w związku z niealimentacją na dwoje dzieci, potem - po zatrzymaniu PJ - był fundusz na trzecie. Teraz mam zaświadczenia komornika, że płaci na dwoje więcej, niż 50% w każdym miesiącu, natomiast brak wpłat na to trzecie dziecko?
Gwidon
Praktykant
Od: 31 sie 2017, 8:50
Zajmuję się: FA

Napisano: 02 mar 2018, 10:10

Kilka miesięcy temu koleżanka wystąpiła na wniosek dłużnika do Starosty o zwrot prawa jazdy. Spełniał warunki wymienione w ustawie.(6 miesięcy i 50%) Prawko zwrócone. Natomiast dłużnik nie pojawił się u mnie na wywiadzie i nie płaci przez okres 6 miesięcy 50% powinienem wystąpić z wnioskiem o zatrzymanie prawa jazdy? mam rację? zajmuję się funduszem od kilku miesięcy i to jest pierwsza moja taka sytuacja. Proszę o pomoc !!!
św-pomoc
Referent
Od: 17 wrz 2017, 17:59
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem