zwrot prawa jazdy dłużnikowi - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 sty 2014, 16:08

wystąpiłam z wnioskiem do Starostwa o zatrzymanie dłużnikowi prawa jazdy, jednocześnie poinformowałam dłużnika, iż nastąpi zwrot w przypadku kiedy przez ostatnich 6 m-cy będzie uiszczał co najmniej 50% zasądzonych alimentów. Dłużnik wywiązywał sie jednakże teraz nie wiem czy to ja mam monitorować te 6 m-cy czy to dłużnik ma wystąpić z wnioskiem o zwrot prawa jazdy?
~Stella

Napisano: 08 sty 2014, 16:30

my wystepujemy,ale to nie wszystko,zerknij w ustawe
~abc

Napisano: 08 sty 2014, 16:42

ja wiem, ze starosta uchyla swoją decyzję na nasz wniosek, ale mi chodzi czy to dłużnik ma wystapić z wnioskiem o zwrot prawa jazdy, bo skąd ja mam wiedzieć że mineło te 6 m-cy.
mam taki przypadek dlużnik dokonywał do komornika wpł\\at w okresie od maja do października 2013r. w m-cu grudniu 2013 starosta wystąpił do nas z zapytaniem czy wniosek o zatrzymanie jest nadal zasadny. Ja wystąpiłam do komornika czy w okresie ostatnich 6 m-cy tj. czerwiec-listopad dłużnik wpłacał i się okazało, że w listopadzie nie wpłacił, więc nie mam podstawy do wystąpienia do Starosty z wnioskiem o zwrot prawa jazdy.
~Stella

Napisano: 08 sty 2014, 16:45

sama masz wiedze pozwalajaca wnioskować do starosty, dłużnik przyszedł na wywiad i spłacił zadluzenie, to sama wystepujesz
~abc

Napisano: 08 sty 2014, 16:49

on nie spłacił zadłużenia tylko wpłacał przez 6 m-cy po 300,- zł m-cznie (alimenty zasądzone w wys. 500,- zł). W ustawie jest mowa , że przez okres \"ostatnich 6 m-cy\" więc ja nie mam podstaw do występowania z wnioskiem.
~Stella

Napisano: 08 sty 2014, 16:51

no jesli nie masz 6 ostatnich m-cy to nie ma tematu
~abc

Napisano: 08 sty 2014, 16:55

ale mi chodzi o to kto ma pilnować tego 6 m-cnego okresu, bo teraz mi dłużnik przychodzi i się wykłuca, że on płacił przez 6 m-cy. ja go informowałam, że jak będzie wpłacał te 6 m-cy to ma wystąpić z wnioskiem o zwrot prawa jazdy i ja będę wszczynać postępowanie, ale teraz mam wątpliwość czy te postępowanie należy wszczynać z urzędu ?
~Stella

Napisano: 09 sty 2014, 15:32

ja byłam na szkoleniu i Mazurkiewicz mówił, że to dłużnik ma występować z wnioskiem o zwrot prawa jazdy i tego się trzymam.
~Jolka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x