Zwrot przesyłki zagranicznej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 paź 2022, 13:31

Witam wszystkich,
dostałem zwrot pisma wysłanego stronie mieszkającej po za granicami Polski. Na zwrocie naklejka CN 15 z adnotacją "non reclame" czyli nieodebrane :?
Jak traktujecie takie zwroty? Przyjmujecie fikcję doręczenia? Na zwrocie jest tylko data "do odbioru w placówce" nic o powtórnym awizo itp.
Hippopotomonstro
Praktykant
Od: 21 wrz 2017, 19:51
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 paź 2022, 14:14

serio nikt nie wie?
Hippopotomonstro
Praktykant

Napisano: 24 paź 2022, 14:59

Rozumiem, że wysyłane było na tej pomarańczowej zwrotce. Pytanie jest dlaczego nie zostało doręczone. Co do zasady mój UW przyjmował taką fikcję doręczenia. Nawet jak do mnie zwrotki nie wracały przyjmowali wydruk ze śledzenia listu. My oczywiście reklamowaliśmy brak zwrotki. Miałem jednak przypadek gdzie musiałem do Norwegii dostarczyć zawiadomienie i się okazało, że nie uznają polskich znaków. Dopiero jak osoba mnie pouczyła w jaki sposób mam zaadresować pismo, wtedy udało mi się poprawnie doręczyć pismo.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 paź 2022, 8:50

tak na pomarańczowej zwrotce było wysłane i zwrócili z adnotacją "non reclame" czyli nieodebrane. No i tu zaczynają się schody czy można potraktować to jako fikcję doręczenia wydaje mi się że nie można. No chyba że w miałbym jakiś dokument potwierdzający że w tym konkretnym zagranicznym kraju też mają coś podobnego jak powtórne awizo. Ktoś miał podobna sytuację?
Hippopotomonstro
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem