zwrot składek zus - Księgowość

Strona 6 z 12    [ Posty: 111 ]

Napisano: 20 sie 2020, 10:31

Czy ktoś z Was wie co oznacza komunikat w ZUS - Wnioski o zwolnienie z obowiązku opłacenia należności z tytułu składek: "prowadzone postępowanie wyjaśniające"?
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 20 sie 2020, 11:09

Miałam tak. I u mnie to w zasadzie nic nie znaczyło. Pani wyjaśniła że są poprawne, ale przez ich (zusu) techniczne możliwości albo ich brak, długo trwa ich opracowanie bo decyzje tworzą ręczne. I dlatego taki status. Najlepiej zadzwonić, uwierzytelnić się i wszystko wyjaśnią.
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 20 sie 2020, 15:14

A proszę mi napisać jakie straty poniosły OPS-y w związku z korono-wirusem , jak bardzo sytuacja ekonomiczna się pogorszyła i o ile zmniejszyły sie dochody jednostek, ze korzystają z tarczy antykryzysowej??? Wg mnie jednostki OPS nie mają takich uprawnień.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 21 sie 2020, 8:23

renia50 pisze:A proszę mi napisać jakie straty poniosły OPS-y w związku z korono-wirusem , jak bardzo sytuacja ekonomiczna się pogorszyła i o ile zmniejszyły sie dochody jednostek, ze korzystają z tarczy antykryzysowej??? Wg mnie jednostki OPS nie mają takich uprawnień.

no niestety żadnych strat, ale p.Skarbnik zarządziła mamy składać wniosek, gdzie ja byłam przeciwna, przedstawiając te same argumenty.
iwuś
Stażysta
Od: 11 mar 2017, 20:16
Zajmuję się: ksiegowość

Napisano: 21 sie 2020, 9:36

OPS mogły składać wnioski o zwrot składek czy ich umorzenie ze względu na lukę w przepisach a bardziej niedoprecyzowanie kogo dotyczy i to wykorzystały i tyle w tym temacie.
monia77
Podinspektor
Od: 31 mar 2017, 9:14
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS

Napisano: 21 sie 2020, 10:03

W piśmie Ministerstwa Finansów pisze m.in.
Ministerstwo Finansów zauważa, że zakres podmiotowy przepisu 31zo ust. 1a ustawy covid nie stawia dodatkowych warunków co do statusu organizacyjno-prawnego płatnika składek.
Ministerstwo Finansów informuje jednak, że zgodnie z art. 14 ustawy uondfp naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest nieopłacenie w terminie składek przez jednostkę sektora finansów publicznych albo ich opłacenie w kwocie niższej niż wynika z prawidłowego obliczenia. Ponadto jednostka sektora finansów publicznych finansują swoją działalność ze środków publicznych i mają ustalone plany finansowe na rok 2020, w których środki na płatności wynagrodzeń wraz z pochodnymi zostały zabezpieczone. Dlatego nie można wykluczyć, że niezależne organy kontroli potraktują nieopłacenie składek w terminie albo ich opłacenie w niepełnej kwocie jako nieprawidłowe zachowanie i zakwalifikują je jako naruszenie dyscypliny finansów publicznych.
Odnosząc się do pytań o wskazanie sposobu postępowania w sytuacji dokonania przez ZUS zwrotu składek w wysokości 50% łącznej kwoty należności z tytułu wykazanych w deklaracji rozliczeniowej złożonej za dany miesiąc Ministerstwo informuje.
1. Ewidencja naliczonych w danym roku składek ZUS w jednostce budżetowej wygląda następująco:
a) naliczenie składek ZUS:
Wn konto 405
Ma konto 229
b) WB uregulowanie zobowiązania wobec ZUS
Wn konto 229
Ma konto 130
2. Zwrot składek ZUS otrzymany w tym samym roku co składki odprowadzone do ZUS należałoby potraktować jako zmniejszenie kosztów
Wn konto 130
Ma konto 405
Powyższe księgowania odbywają się na zasadach ogólnych - nie dotyczą tylko zwrotu składek ZUS w związku z ustawą o COVID - dotyczą wszelkich innych zwrotów dokonywanych w danym roku
AnnaP
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 21:20
Zajmuję się: Księgowanie

Napisano: 21 sie 2020, 10:48

zojka1 pisze:Miałam tak. I u mnie to w zasadzie nic nie znaczyło. Pani wyjaśniła że są poprawne, ale przez ich (zusu) techniczne możliwości albo ich brak, długo trwa ich opracowanie bo decyzje tworzą ręczne. I dlatego taki status. Najlepiej zadzwonić, uwierzytelnić się i wszystko wyjaśnią.
Mi na infolinii powiedzieli mniej więcej to samo, z tym że "techniczne możliwości" to była konieczność ręcznego wybrania przez pracownika ZUS tylko jednego zakresu deklaracji (za pracowników), bo składamy dwa zakresy (01 i 51).

Jeśli chodzi o samo wsparcie w formie zwolnienia ze składek, to wprost nie było napisane, że jest to dla jednostek, które poniosły straty w związku z COVID. Dotyczy to poprzednich zapisów tej ustawy, ale nie 50%-owego zwolnienia za te trzy miesiące. Czytając przepisy literalnie: "należy się nam". Jeżeli przyjrzymy się artykułowi 15zzzh ust. 1 "ustawy COVIDowej", to widzimy, że pomoc ta służy "zaradzeniu poważnym zaburzeniom w gospodarce":

Art. 15zzzh. 1. Wsparcie:
1) o którym mowa w art. 15m, art. 15p, art. 15q, art. 15za ust. 2, art. 15zzb–15zze, art. 15zze2, art. 31zo oraz art. 31zy10,
2) udzielone na podstawie przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa w związku z COVID-19
– zgodne z warunkami zawartymi w Komunikacie Komisji – Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01) (Dz. Urz. UE C 91I z 20.03.2020, str. 1) stanowi pomoc publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce.

Zatem jest to bardzo szeroko rozumiana kategoria i korzystanie z tego nie jest naciąganiem - a przynajmniej nie większym niż ma to miejsce w sektorze prywatnym:)

Przykładowo nasza gmina odroczyła termin zapłaty podatku od nieruchomości, więc ma (albo chociażby może mieć) zaburzoną płynność finansową - więc aby temu zapobiec korzystamy ze wszelkich możliwych środków, żeby móc terminowo regulować zobowiązania. Tym bardziej, że regulując zobowiązania na bieżąco (względem pracowników, kontrahentów) wspieramy walkę z COVID-em (chociażby w ten sposób, że nie musimy zwalniać pracowników, którzy poszliby po zasiłek i dodatek solidarnościowy do PUP).

To prawda, że może to i luka w prawie, bo ta pomoc być może też powinna być uzależniona od poniesionych strat. Ale prawda jest też taka, że jako księgowi musimy bazować na przepisach, które mamy przed oczyma. I to moim zdaniem zamyka dyskusję:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Napisano: 21 sie 2020, 10:50

AnnaP - masz link do tego pisma MF?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Napisano: 21 sie 2020, 13:56

Czy w związku z tym, że nam nic ZUS nie zwrócił gdyż uważają że złożyłyśmy nieodpowiedni wniosek pisać odwołanie, czy też nie ruszać tej sprawy?
Proszę o podpowiedź
AnSmoll
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 10:21
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych

Napisano: 21 sie 2020, 14:51

Zmiany dla wniosków o zwolnienie z opłacania składek za marzec, kwiecień i maj
https://www.zus.pl/o-zus/aktualnosci/-/ ... aj/3532337
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Strona 6 z 12    [ Posty: 111 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x