zwrot składek zus - Księgowość

Strona 7 z 12    [ Posty: 111 ]

Napisano: 24 sie 2020, 8:42

Nie mam a informatyk jest na kwarantannie. Jak wróci to zrobi skan. To pismo dostała gmina od Urzędu Wojewódzkiego.
AnnaP
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 21:20
Zajmuję się: Księgowanie

Napisano: 24 sie 2020, 10:46

Paulinka z GOPSu pisze:
21 sie 2020, 10:48
zojka1 pisze:Miałam tak. I u mnie to w zasadzie nic nie znaczyło. Pani wyjaśniła że są poprawne, ale przez ich (zusu) techniczne możliwości albo ich brak, długo trwa ich opracowanie bo decyzje tworzą ręczne. I dlatego taki status. Najlepiej zadzwonić, uwierzytelnić się i wszystko wyjaśnią.
Mi na infolinii powiedzieli mniej więcej to samo, z tym że "techniczne możliwości" to była konieczność ręcznego wybrania przez pracownika ZUS tylko jednego zakresu deklaracji (za pracowników), bo składamy dwa zakresy (01 i 51).

Jeśli chodzi o samo wsparcie w formie zwolnienia ze składek, to wprost nie było napisane, że jest to dla jednostek, które poniosły straty w związku z COVID. Dotyczy to poprzednich zapisów tej ustawy, ale nie 50%-owego zwolnienia za te trzy miesiące. Czytając przepisy literalnie: "należy się nam". Jeżeli przyjrzymy się artykułowi 15zzzh ust. 1 "ustawy COVIDowej", to widzimy, że pomoc ta służy "zaradzeniu poważnym zaburzeniom w gospodarce":

Art. 15zzzh. 1. Wsparcie:
1) o którym mowa w art. 15m, art. 15p, art. 15q, art. 15za ust. 2, art. 15zzb–15zze, art. 15zze2, art. 31zo oraz art. 31zy10,
2) udzielone na podstawie przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa w związku z COVID-19
– zgodne z warunkami zawartymi w Komunikacie Komisji – Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01) (Dz. Urz. UE C 91I z 20.03.2020, str. 1) stanowi pomoc publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce.

Zatem jest to bardzo szeroko rozumiana kategoria i korzystanie z tego nie jest naciąganiem - a przynajmniej nie większym niż ma to miejsce w sektorze prywatnym:)

Przykładowo nasza gmina odroczyła termin zapłaty podatku od nieruchomości, więc ma (albo chociażby może mieć) zaburzoną płynność finansową - więc aby temu zapobiec korzystamy ze wszelkich możliwych środków, żeby móc terminowo regulować zobowiązania. Tym bardziej, że regulując zobowiązania na bieżąco (względem pracowników, kontrahentów) wspieramy walkę z COVID-em (chociażby w ten sposób, że nie musimy zwalniać pracowników, którzy poszliby po zasiłek i dodatek solidarnościowy do PUP).

To prawda, że może to i luka w prawie, bo ta pomoc być może też powinna być uzależniona od poniesionych strat. Ale prawda jest też taka, że jako księgowi musimy bazować na przepisach, które mamy przed oczyma. I to moim zdaniem zamyka dyskusję:)

...tylko,że pracodawcą nie jest gmina a jednostka budżetowa. A ta jest finansowana metodą brutto z budżetu. Co innego gmina a co innego jednostka budżetowa. Proszę sprawdzić kto składał wniosek...z jakim NP....gminy czy danej jednostki budżetowej.UPSSSS....
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2020, 12:56

TWoj pisze:
24 sie 2020, 10:46
(...)
...tylko,że pracodawcą nie jest gmina a jednostka budżetowa. A ta jest finansowana metodą brutto z budżetu. Co innego gmina a co innego jednostka budżetowa. Proszę sprawdzić kto składał wniosek...z jakim NP....gminy czy danej jednostki budżetowej.UPSSSS....
Oczywiście wniosek składał OPS ze swoim NIP-em jako pracodawca. Otrzymujemy umorzenie składek, przekazujmy tę kwotę na dochód do jednostki nadrzędnej. Czy to będzie nie w porządku wobec ustawy o finansach publicznych? Jeżeli tak, to dlaczego?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 25 sie 2020, 9:48

Przykładowo OPS dostał 100 jednostek na ZUS z budżetu JST. Zapłacił do ZUS 50 bo czekła na decyzję i ją dostał o umorzeniu 50 jednostek. I te 50 niewykorzystanych środków na wydatki OPS :roll: oddaje na dochody do budżetu.....PERPEETUM MOBILE się robi? Dochody się dublują
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2020, 8:21

Czy pomimo tego, że nie dostaliśmy zwrotu z ZUSu gdyż poinformowano mnie, że pomimo tego że miałyśmy zapłacone wszystkie składki powinnam złożyć wniosek RDZ.
Teraz dostałam zielone światło od Pani skarbnik aby dalej ubiegać się o zwrot składek.
Czy powinnam złożyć wniosek RDZ pomimo aktualizacji, która weszła 21 sierpnia, nadmienię tylko że wcześniej nie składałam wniosku RDZ tylko RZS-P?

Prosze o podpowiedzi.
AnSmoll
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 10:21
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych

Napisano: 26 sie 2020, 8:48

TWoj: czyli przyjąć na zwrot wydatków w takim razie?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent

Napisano: 28 sie 2020, 9:50

...dostałem 100zł na zakupy. Ale wydałem 50zł bo był promocja. Żonie oddaję 50 zł....co to jest? Czy nie zwrot niewykorzystanych środków na wydatki?

A może dochód bo mąż frajer albo jeleń oddał żonie trzymającej kasę te 50zł? :roll: :lol: :shock:

Dostałem 100zł na zakupy. Wydałem 100zł. Ale była promocja i po zarejestrowaniu zakupów oddali jakiś czas później na konto przelewem 50 zł. Co to jest? Dochód czy zwrot wydatków?

Dla mnie to pierwsze to zwrot niewykorzystanych środków na wydatki a to drugie to dochód.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2020, 11:10

TWoj pisze:
28 sie 2020, 9:50
...dostałem 100zł na zakupy. Ale wydałem 50zł bo był promocja. Żonie oddaję 50 zł....co to jest? Czy nie zwrot niewykorzystanych środków na wydatki?

A może dochód bo mąż frajer albo jeleń oddał żonie trzymającej kasę te 50zł? :roll: :lol: :shock:

Dostałem 100zł na zakupy. Wydałem 100zł. Ale była promocja i po zarejestrowaniu zakupów oddali jakiś czas później na konto przelewem 50 zł. Co to jest? Dochód czy zwrot wydatków?

Dla mnie to pierwsze to zwrot niewykorzystanych środków na wydatki a to drugie to dochód.
Tego przykładu nie odnosiłabym w ogóle do naszej sytuacji. Raczej porównałabym go do zwrotu środków na koniec roku (czy innego okresu rozliczeniowego) do jednostki nadrzędnej (pierwsza część przykładu...) oraz przekazania jednostce nadrzędnej otrzymanego wpływu z "zewnątrz" (..druga część).

Gdyby zastosować ten przykład w sytuacji zwolnienia ze składek ZUS, to okazałoby się, że OPS-y, które zapłaciły połowę składek za kwiecień i maj, a za marzec wnioskowałyby o zwrot na konto, musiałyby marcowe składki przyjąć na dochód, a za kwietniowe i majowe pomniejszyć wydatki (czy może nie księgować ich kosztów i wydatków w pełnej wysokości? Wygląda to brzydko...). Z kolei ja nie mieszczę się w tym przykładzie - zapłaciłam całość za wszystkie trzy miesiące, a nic mi nie zwracają na konto (mam nadpłatę na PUE) - czyli dostałam "rabat 50 zł na kolejne zakupy" :D

Myślę, że w tej sytuacji odniosę się do zamysłu Ministerstwa - skoro poniesione wydatki i udzielone zwolnienie zamykają się w tym samym roku budżetowym, to ulga pomniejszy mi wykonane wydatki w tym roku. Tak stosuję w przypadku wypłaconych i zwróconych świadczeń, będzie jednolicie i zgodnie z zaleceniami. Chyba że ukaże się jakieś inne wiążące stanowisko Ministerstwa, to będę przeksięgowywać i przekazywać na dochody do UG, mamy jeszcze troszkę czasu do końca roku.

A skoro jesteśmy już w wirze dyskusji, to ponowię pytanie z innego wątku: dlaczego dostajemy tylko zwolnienie z połowy składek za pracowników, a za świadczeniobiorców już nie?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent

Napisano: 28 sie 2020, 14:04

Jeżeli ulga pomniejszy wykonane wydatki na wynagrodzenia w tym roku to mamy prawo jeszcze raz to wydać na wynagrodzenia? to jest niemożliwe. tak czy inaczej trzeba to oddać. Niby ZUS oddał składki ale budżety centralne na tym skorzystają bo dostaną zwrot dotacji i w ogólnym rozrachunku budżet państwa będzie na zero a zyskają gminy i prywatni przedsiębiorcy
ewal
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 9:49
Zajmuję się: księgowosc

Napisano: 30 sie 2020, 21:07

Paulinka z GOPSu pisze:
28 sie 2020, 11:10
TWoj pisze:
28 sie 2020, 9:50

Tego przykładu nie odnosiłabym w ogóle do naszej sytuacji. Raczej porównałabym go do zwrotu środków na koniec roku (czy innego okresu rozliczeniowego) do jednostki nadrzędnej (pierwsza część przykładu...) oraz przekazania jednostce nadrzędnej otrzymanego wpływu z "zewnątrz" (..druga część).

Gdyby zastosować ten przykład w sytuacji zwolnienia ze składek ZUS, to okazałoby się, że OPS-y, które zapłaciły połowę składek za kwiecień i maj, a za marzec wnioskowałyby o zwrot na konto, musiałyby marcowe składki przyjąć na dochód, a za kwietniowe i majowe pomniejszyć wydatki (czy może nie księgować ich kosztów i wydatków w pełnej wysokości? Wygląda to brzydko...). Z kolei ja nie mieszczę się w tym przykładzie - zapłaciłam całość za wszystkie trzy miesiące, a nic mi nie zwracają na konto (mam nadpłatę na PUE) - czyli dostałam "rabat 50 zł na kolejne zakupy" :D

Myślę, że w tej sytuacji odniosę się do zamysłu Ministerstwa - skoro poniesione wydatki i udzielone zwolnienie zamykają się w tym samym roku budżetowym, to ulga pomniejszy mi wykonane wydatki w tym roku. Tak stosuję w przypadku wypłaconych i zwróconych świadczeń, będzie jednolicie i zgodnie z zaleceniami. Chyba że ukaże się jakieś inne wiążące stanowisko Ministerstwa, to będę przeksięgowywać i przekazywać na dochody do UG, mamy jeszcze troszkę czasu do końca roku.

A skoro jesteśmy już w wirze dyskusji, to ponowię pytanie z innego wątku: dlaczego dostajemy tylko zwolnienie z połowy składek za pracowników, a za świadczeniobiorców już nie?

...dobrze będzie wyglądać. Jak nie wydałem kasy z środków na wydatki to ją mam....a jak mam to zwrot niewykorzystanych środków na wydatki. Jak zapłaciłem składki to miałem wydatek i kasy nie mam i jak otrzymałem po kilku tygodniach czy miesiącach zwrot to kasę mam od ZUS czyli dochód....nazywa się to zasada kasowa
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 7 z 12    [ Posty: 111 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x