czy ktoś może mi wyjaśnić jak prawnie powinno być zrobione uchylenie, zwrot, uznanie za nienależnie pobrane z zachowaniem odpowiednich terminów i co po kolei, również bardzo bym się uśmiechnęła jak ktoś przesłał by mi wzory
to jest to decyzja już wykonana. Nie robisz decyzji uchylającej. Czyli najpierw decyzja o nienależnie pobranym świadczeniu a potem decyzja zwrotowa. Niektórzy robią to w jednej decyzji nienależnie pobrane świadczenie i zwrot. Ale jeżeli pójdzie do SKO to mogą Ci uwalić taką decyzję
ja robię wszczęcie przed każdym wydaniem decyzji czyli przed uchylającą i przed uznanie nienależnie pobr. Po wszczęciu od doręczenia 7 dni, po wydaniu decyzji 14 dni od daty doręczenia.
ok wszczęcie już zrobiłam właśnie zrobiłam wcześniej nieżalenie pobrane i zwrot w jednej decyzji i SKO wróciło do ponownego rozpatrzenie. sugerując się tym że nie mogłam żądać zwrotu czegoś czego nie uznałam za nienależnie pobrane.
czyli mam zrobić decyzje o uznaniu za nienależnie pobrane wysłać i odczekać 7 dni? -
następnie decyzję o zwrocie
i nie robię już żadnej uchylającej
czy dobrze myślę ?
wszczęcie - 7 dni i
decyzja o uchyleniu po 14 dniach
wszczęcie - 7 dni i
decyzja nienależnie pobrane- 14 dni
wszczęcie - 7 dni i
decyzja żądanie zwrotu