otrzymałam zwrot wydatków DWR 2014 wypłaconych w 2015, jak to zaksięgować? pomniejszyć kosztów nie mogę bo obciążyły rok 2014, więc zapisów 231/404 nie mogę zrobić, jeśli zrobię w wyciągu 130/231 a potem 130/130 z minusem na dwr i pochodnych to będzie wisiało na 231 (
proszę o pomoc, może ktoś zetknął się z takim przypadkiem
Finanse DDJ to program finansowo-księgowy firmy PROGMAN, dwr - dodatkowe wynagrodzenie roczne tzw "13"
dostałam zwrot połowy wypłaconej "trzynastki" wraz z pochodnymi w związku z partycypacją w kosztach po wydzieleniu śds ze struktur gops od 2015 roku, nowa jednostka prowadząca na podstawie porozumienia dokonała zwrotu wydatków
Teraz już wszystko rozumiem. W tej sytuacji jeżeli masz wpływ od innej jednostki z Twojej gminy wpłacone na podstawie porozumienia to to jest nic innego jak dochód budżetu gminy. Nie ma potrzeby żebyś korygowała koszty czy też wydatek z paragrafu 4040. To był Wasz koszt i wydatek. Oczywiście w nowej jednostce też będzie to koszt i wydatek ale to uregulujecie robiąc bilans i korektę tzw. wzajemnych rozliczeń między jednostkami. To sobie zrobi gmina robiąc bilans skonsolidowany. Również jeśli chodzi o kasę gmina nie będzie stratna. Wprawdzie dała pieniądze na wydatki u Ciebie i w nowej jednostce ale otrzyma od Ciebie dochody i u nich się to zbilansuje. W ogóle często tu na forum czytam o wznowieniu wydatków, dla mnie to jest kosmos. Tego żadna samorządowa jednostka budżetowa nie powinna robić no ale to jest moje zdanie. Od lat nie robię żadnych wznowień wydatków i żadna kontrola mi tego nie kwestionowała.
Pozdrawiam