Maxima pisze: ↑26 maja 2025, 7:30Zwrotu za CO czy wodę nie ma w katalogu ustawy o świadczeniach rodzinnych, więc nie liczymy.
Należy jednak indywidualnie podejść do sprawy... skoro dana osoba otrzymuje rozliczenia z nadpłatą, znaczy to, że ma zawyżone wydatki prognozowane. A z kolei to oznacza, że dodatek mieszkaniowy wypłacany jest w zawyżonej kwocie na zawyżone wydatki.
Mobilizuję, aby wnioskodawca wniósł do zarządcy lokalu o obniżenie kwoty prognozowanej skoro są nadpłaty. Zdarzyło się, że kwota za CO była tak kolosalna, że zwróciłam się z pismem do zarządcy, aby wyliczył rzeczywiste zużycie za poprzedni miesiąc. I taką kwotę uwzględniłam. Opisałam oczywiście w decyzji, że taki stan rzeczy powoduje, że dodatek mieszkaniowy zostałby naliczony na podstawie nieprawdziwych i zawyżonych wydatków.muusia pisze: ↑26 maja 2025, 8:35Maxima pisze: ↑26 maja 2025, 7:30Zwrotu za CO czy wodę nie ma w katalogu ustawy o świadczeniach rodzinnych, więc nie liczymy.
Należy jednak indywidualnie podejść do sprawy... skoro dana osoba otrzymuje rozliczenia z nadpłatą, znaczy to, że ma zawyżone wydatki prognozowane. A z kolei to oznacza, że dodatek mieszkaniowy wypłacany jest w zawyżonej kwocie na zawyżone wydatki.
i co z ta wiedza zrobic?