Zwrot z C.O czy jest dochodem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 maja 2025, 13:37

Jak u Was się praktykuje. Czy zwrot za c.o liczycie do dochodu.
artwas
Stażysta
Od: 26 paź 2017, 11:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 23 maja 2025, 14:16

znalazłam coś takiego w lex
Załączniki
zwrot za co.docx
(13.75 KiB) Pobrany 40 razy
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 26 maja 2025, 7:30

Zwrotu za CO czy wodę nie ma w katalogu ustawy o świadczeniach rodzinnych, więc nie liczymy.
Należy jednak indywidualnie podejść do sprawy... skoro dana osoba otrzymuje rozliczenia z nadpłatą, znaczy to, że ma zawyżone wydatki prognozowane. A z kolei to oznacza, że dodatek mieszkaniowy wypłacany jest w zawyżonej kwocie na zawyżone wydatki.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 26 maja 2025, 8:35

Maxima pisze:
26 maja 2025, 7:30
Zwrotu za CO czy wodę nie ma w katalogu ustawy o świadczeniach rodzinnych, więc nie liczymy.
Należy jednak indywidualnie podejść do sprawy... skoro dana osoba otrzymuje rozliczenia z nadpłatą, znaczy to, że ma zawyżone wydatki prognozowane. A z kolei to oznacza, że dodatek mieszkaniowy wypłacany jest w zawyżonej kwocie na zawyżone wydatki.

i co z ta wiedza zrobic?
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 26 maja 2025, 9:33

muusia pisze:
26 maja 2025, 8:35
Maxima pisze:
26 maja 2025, 7:30

i co z ta wiedza zrobic?
Mobilizuję, aby wnioskodawca wniósł do zarządcy lokalu o obniżenie kwoty prognozowanej skoro są nadpłaty. Zdarzyło się, że kwota za CO była tak kolosalna, że zwróciłam się z pismem do zarządcy, aby wyliczył rzeczywiste zużycie za poprzedni miesiąc. I taką kwotę uwzględniłam. Opisałam oczywiście w decyzji, że taki stan rzeczy powoduje, że dodatek mieszkaniowy zostałby naliczony na podstawie nieprawdziwych i zawyżonych wydatków.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x