zwrot z Urzędu skarbowego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 lis 2014, 13:13

mam zwrot z US w wysokości 94zł,
rozpisany tak:
g:=64,20
od.=35,80
b =1
k= 5zł
powiedzcie bardzo proszę jak to wpowadzić,
bardzo proszę o pomoc
pomocy!!!!!!
agata...

Napisano: 07 lis 2014, 20:12

czy nikt nie wypowie się jak należy robić to poprawnie, bo czytam na forum ale zdania są podzielone, jak do tej pory robiłam zwrot automatem i system sam naliczał NG i odsetki, które były inne niż na zwrocie z US

czy poprawnie jest tak:
35,80 na odsetki
64,20 na należność główną , ale księgowej daję informację że 6 zł z tej kwoty są to koszty postępowania które należy pokryć z własnych środków

powinnam napisać do komornika sądowego i poinformować o wpłacie z US , i mam problem bo nie wiem
jak to ując , ze US przekazał 94zł. w systemie wprowadziła zwrot na kwotę 100zł.
( 64,20 zaliczono na NG a 35,80zł, na odsetki )
jak piszecie do komornika w takiej sytuacji ?????
bardzo prosze wypowiedzcie się
agata...

Napisano: 08 lis 2014, 11:58

W danym przypadku została wyegzekwowana od DA kwota 100 zł. Prawidłowo to wprowadzając do systemu wpłatę 100 zł powinniśmy uzyskać podział tej kwoty identyczny z podziałem jakiego dokonał US. Jeżeli tak nie jest to należy znaleźć przyczynę niezgodności.

Rozliczeniu podlega wyegzekwowana kwota 100 zł na którą składa się 94 zł otrzymane z US i 6 zł które refunduje OWW. Opłaty: komornicza i bankowa są kosztem i wydatkiem OWW. US dokonał potrącenia z przekazywanej kwoty i OWW zamiast dokonać przelewu 6 zł na rachunek US, uzupełnia otrzymaną wpłatę z US o kwotę potrącenia ze swoich środków przeznaczonych na wydatki.

Jeżeli np. w wyniku rozliczenia (100 zł) otrzymalibyśmy podział :
OWW=12,84 OWD=12.84 BP=38,52 Odsetki=35,80

to na podstawie otrzymanego przelewu (94 zł) powinniśmy zapisać:
OWW=6,84 OWD=12.84 BP=38,52 Odsetki=35,80

i na podstawie przeksięgowania własnych środków:
OWW=6 zł

Sposób wprowadzenia takiej wpłaty z potrąceniem do systemu będzie zależał od tego jak w tym konkretnym systemie został ten problem rozwiązany.
----------------------------------------------------
Sposób rozliczania wpłat z potrąceniem i ich księgowanie zawarłem na str 47 opracowania
"FA. Przykład rozliczania należności z tyt. zwrotów świadczeń od DA"
które w formie PDF można pobrać ze strony www:
www.bdmb.pl/download[/b]

.
BDMB

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x