Osoba ma nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny bo miała dodatek pielęgnacyjny w Zusie. Wystąpiłam do Zus-u o zwrot. Dostałam pismo że od lipca będą robić potrącenia. Wczoraj ta osoba osobiście mi wpłaciła całą kwotę nie informując mnie. Co ja mam teraz z tym zrobić? Oddać jej? Rozliczyć i naliczyć odsetki?
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
Mam podobną sytuację. 10.09.2024 wystąpiłam do ZUS o zwrot zasiłku pielęgnacyjnego za okres od 01-01-2024 do 31-07-2024 r., bo Pani przyznano dodatek pielęgnacyjny.
Dzisiaj otrzymałam wpłatę na konto - Pani sama zwróciła.
1. Czy faktycznie muszę zrobić zwrot Pani (wpłata była dokonana w urzędzie pocztowym, więc musiałabym ustalić aktualny numer konta bankowego)
2. czy mogę przyjąć zwrot i uznać, że należność została zaspokojona a ZUS tylko poinformować o dokonanej wpłacie?
ZUS nie poinformował jeszcze Pani, że będzie jej coś potrącać, a emerytura jest płacona ok. 6 każdego m-ca. Więc najbliższa wypłata (przypuszczalnie rata) nastąpiłaby ewentualnie w październiku 2024 r.