zwrot zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 19 kwie 2016, 14:50

Mam pytanie klient miał przyznany zasiłek stały od stycznia 2015 do 29 luty 2016. Pobrał zasiłek za styczeń i luty 2016. Okazało się, że zataił iż podjął zatrudnienie od 14 grudnia 2015r i kwota za wynagrodzenie przekracza kryterium dochodowego podmiotu.
Będzie zwrot za styczeń i luty 2016. Jak to zrobić? Wiem, że muszą być 2 decyzje: jedną uchylającą, drugą o uznaniu za nienależnie pobrane świadczenie. Mam tylko wątpliwość co do tej pierwszej, skoro zasiłek stały był przyznany do końca lutego to jaką mam wydać decyzję zmieniającą okres przyznania zasiłku tj. do 31/12/2015 czy uchylić od 1 stycznia 2016.
AGA1

Napisano: 20 kwie 2016, 12:02

Najpierw trzeba ustalić kiedy pobrał wynagrodzenie czy zostało mu ono wypłacone w miesiącu grudniu czy styczniu, później albo zmienić decyzję w części dotyczącej okresu pobierania świadczenia albo ja uchylić od danego miesiąca. Druga decyzja o nienależnie pobranym świadczeniu. Bo jeżeli pobrał wynagrodzenie w styczniu to uchylenie lub zmiana dopiero od lutego.pismo wyjaśniające ministerstwa.
admin 2

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x