Zasiłek stały nienależnie pobrany - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 kwie 2016, 10:59

Bardzo proszę o pomoc.
Mam klienta, który brał zasiłek stały. Jak to często bywa osiągną wysoki dochód i miał nienależnie pobrany zasiłek stały. Wszczęłam postępowanie wydałam decyzję i decyzję o zwrot nienależnie pobranego świadczenia. Co najgorsze w międzyczasie sprzedał dom i sie wyprowadził do innej gminy. Złożył wniosek o umorzenie należności, podając stary nieaktualny adres. Po kilu wezwaniach (które niestety odbierał z poczty)i telefonach rozmowach podał mi adres obecnego zamieszkania. Niestety pracownik socjalny z innego terenu nie wliczył kwoty ze sprzedaży domu do dochodu rodziny i z wywiadu wynika że jego dochód jest niższy od kryterium dochodowego w rodzinie. Czy na podstawie otrzymanego wywiadu z którego nie wynika że uzyskali wysoki dochód mogę wydać decyzję o zwrocie nienależnie pobranego zasiłku? A może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego nie mogę umorzyć tej kwoty mimo że istnieje taka możliwość a kontrola zarzuca to jako nieprawidłowe postępowanie ops-u?
mz80

Napisano: 06 maja 2016, 10:16

Witam a czy moge prosić o wzor decyzji nienaleznie pobranego swiadczenia oraz żadającej zwrotu na [email protected] . Mam podobny przypadek jednak twoj bardziej skomplikowany .
socjal123

Napisano: 06 maja 2016, 14:11

nie wiem, czy dobrze myślę, ale uważam, że należy skontaktować się z tą gminą, ew. wysłać do nich kolejne pismo o wywiad,prosząc o uwzględnienie dochodu uzyskanego ze sprzedaży domu ( klient niech dołączy akt notarialny)
dod23

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x