Zwrot zasiłku stałego CPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 24 sty 2025, 23:13

Dobry wieczór
Moja mam była podopieczną CPS Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy
Dowiedziałem się o jej śmierci i pomimo tego, że miała zabrane prawa rodzicielskie chciałem oddać Jej ostatnią posługę i pochować ją godnie w grobie rodzinnym. Oczywiście po śmierci jest wiele spraw do załatwienia poza pogrzebem. Wydzwoniłem wszystkie instytucje oraz firmy świadczące usługi dostaw pod adres zamieszkania Mamy, pozamykałem rachunki, dostawy itp. Oczywiście jednym z telefonów był do Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy. Po przekazaniu telefonicznie wszystkich wymaganych danych oraz przesłaniu MMS-em Aktu zgonu Mamy uzyskałem informacje przez telefon że świadczenie wysłane dla mojej Mamy mam odebrać gdyż należy się. Pomimo tego, że już było wysłane po jej śmierci. Planowałem przeznaczyć je na opłacenie wszystkich rachunków w m-cu styczniu na media, czynsz oraz telefon. Po pogrzebie dostałem telefon, że świadczenie to podlega w całości zwrotowi gdyż świadczenie wypłaciłem je już po śmierci. I teraz pytanie? Z czego mam opłacić rachunki jak CPS żąda zwrotu całej sumy pomimo wcześniejszej informacji, że to świadczenie mogę pobrać? Uzyskałem również informację, że zostały inne świadczenia i ich mam już nie odbierać? Skoro ZUS wypłaca zasiłki nawet w przypadku śmierci beneficjenta za dany miesiąc czepu CPS zwala wszystko na rodzinę, na którą beneficjentka tychże zasiłków kiedyś się wypięła? Dla mnie jest to sprawa honorowa. Pomimo naszych różnych zawiłości w życiu to w końcu Matka.
Artur Paweł Jan
Praktykant
Od: 24 sty 2025, 22:59
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x