Zwrot ZP przez bank - pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 sty 2017, 14:43

w czerwcu 2016 roku dowiedziałam się, że klient nie żyje od miesiąca. ZP za maj był wypłacony na konto klienta. Napisałam pismo do banku, ten odebrał. Niestety do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi. Co robić? pomóżcie
a..

Napisano: 31 sty 2017, 15:04

monit na pismo
masterm

Napisano: 31 sty 2017, 15:14

mogę prosić o wzór, bo pierwszy mam taką sytuację
a..

Napisano: 31 sty 2017, 15:21

piszesz to samo tylko na gorze ze słowem MONIT i mozesz pod spodem napisac ze dotyczy pisma znak: ..... z dnia.... w związku z brakiem odpowiedzi. a na pewno ci kasy nie oddali??, czasami oddaja kase bez zadnego pisma :(
masterm

Napisano: 31 sty 2017, 15:24

……………., dnia ……………….. r.
OPS/………..

Bank
Oddział w ………………
ul. ……………………….
……-…………………….

Wniosek
Ośrodek Pomocy Społecznej w ……………….. zawiadamia, że w dniu 10 lipca 2015 r. do tutejszego Ośrodka wpłynął skrócony odpis aktu zgonu (nr ………………) z dnia 20 kwietnia 2015 r. pana Andrzeja Nowaka, PESEL ………………, zam. ……..…………., ul. ……….m………….. Data zgonu: 3 kwietnia 2015 r.
Ośrodek Pomocy Społecznej w ……………. oświadcza, że nie posiadał wcześniej – tj. przed dniem 10 lipca 2015 r. – informacji, że osoba uprawniona do zasiłku pielęgnacyjnego zmarła.
Zgodnie z art. 30a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych podmiot prowadzący rachunek płatniczy oraz bank i spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa prowadzące rachunek inny niż płatniczy, a także wydawca instrumentu płatniczego są obowiązani zwrócić z tych rachunków organowi właściwemu na jego wniosek kwoty świadczeń rodzinnych przekazane po dniu śmierci osoby uprawnionej na ten rachunek albo instrument płatniczy.
Jednocześnie zgodnie z art. 30a ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych podmiot prowadzący rachunek płatniczy oraz bank i spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa prowadzące rachunek inny niż płatniczy, a także wydawca instrumentu płatniczego są zwolnieni od wypłaty pełnej lub częściowej kwoty, o której mowa w ust. 1, jeżeli przed otrzymaniem wniosku organu właściwego dokonali z tych rachunków wypłat innym osobom i te wypłaty nie pozwalają zrealizować wniosku w całości lub części, oraz w terminie 30 dni od dnia otrzymania wniosku poinformują o tym ten organ, wraz ze wskazaniem osób, które pobrały wypłaty.
Z uwagi na powyższe prosimy o zwrot nadpłaconej kwoty w wysokości …………………. zł (słownie: ……………….. zł), tj. zasiłku pielęgnacyjnego wypłaconego w okresie od kwietnia do czerwca 2015 r., przekazanej na rachunek bankowy pana …………………………. – nr rachunku: ………………………………...
Należność prosimy przekazać na rachunek bankowy Ośrodka Pomocy Społecznej w ……………… : Bank XYZ, nr rachunku: 86 1050 1012 1000 0022 8009 8225.
W razie braku środków na koncie pana ……………………..….. prosimy w trybie art. 30a ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych o stosowną informację dotyczącą osoby, która pobrała po śmierci osoby uprawnionej świadczenia rodzinne – zasiłek pielęgnacyjny.
Załączniki:
1. Kopia aktu zgonu.
gasiak

Napisano: 31 sty 2017, 15:47

dzięki
a..

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x