1 dłużnik 3 wierzycielki - ile decyzji uznającej za uchyl - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 01 kwie 2014, 10:32

skomplikowałes trochę i powiem ci że miałem taki przypadek ale z dwoma OPSami (OWW)które przysłały do mnie 2 wnioski o podjęcie ( jeden w X a drugi w II -
X (październik ) wezwanie ,wszczęcie , nie płaci decyzja - wszystko jeszcze zanim wpłynął ten drugi wniosek a więc musiałem na moje nieszczęście wszystko od początku- czyli wezwanie, wszczęcie , nie płacił , decyzja itd.
Naromiast w następnym roku już przypilnowałem żeby te dwa wnioski przyszły w jednym czasie - czyli 1 weazwanie , 1 wszczęcie , 1 decyzja, 1 wniosek o zatrzymanie PJ i 2 x prokuratura
W tym przypadku co napisałeś to jeżeli by to było w takim odstępie czasu to pewnie każde zdązyło by się zakończyć decyzją ( a więć w drugim by jej nie było )
jeżeli to byłoby bardziej skumulowane to 1 wezwanie, 1 wszczęcie 1 decyzja,1 wniosek o zatzr. PJ i 2 prokuratury

dlaczego jedna decyzja ?
ponieważ i tak mu zabieram prawo jazdy i nic to nie da że ja wydam 2 decyzję o uznaniu a 1 nie - tylko dodaje mi pracy ponieważ muszę wydać 3 decyzję, a nie muszę się rozpisywać że w tym i w tym przypadku (KMP) płaci a w tym nie płaci

\"Decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów\"
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2014, 10:37

3 decyzje bo masz trzy sprawy (odrębne).
W każdej sprawie możesz mieć inne rozstrzygnięcie.
Możesz wysyłać wnioski do innej prokuratury.
Wreszcie dłużnik może mieć fanaberię i uznać, ok tu się uchylam, ale tutaj to ja płacę. Czemu jestem w tej sprawie uznany za dłużnika? I złożyć ładne odwołanie. Nie obronisz się.
Prokuratura też się może burzyć na twój wniosek o popełnienie przestępstwa gdy dłużnik w danej sprawie płaci.
Poza tym nie możesz uzasadniać ilości wydanych decyzji od czasu otrzymania danego wniosku.
~Elmer

Napisano: 01 kwie 2014, 11:01

jeszcze nie spotkałem się żeby mi komornik napisał że w tej sprawie jest 50% w a tamtej nie ma - z reguły pisze że że się nie wywiazywał lub się wyiązywał łacznie

\" decyzje bo masz trzy sprawy (odrębne). - ja wydaje jedną ( w decyzji jest napisane że został wezwany, zostało wszczęte postępowanie i że komornik poinformował zę się nie wywiazywał - łacznie bez precyzowania ile ma spraw))

W każdej sprawie możesz mieć inne rozstrzygnięcie.( jak wyżej)

Możesz wysyłać wnioski do innej prokuratury. (są trzy wierzycielki wysłyłam 3 prokuratury - chyba że komornik mi napisał że w tej jednej płaci 50%( więc tu nie wysyłam) ale z reguły pisze łącznie )

Wreszcie dłużnik może mieć fanaberię i uznać, ok tu się uchylam, ale tutaj to ja płacę. Czemu jestem w tej sprawie uznany za dłużnika? I złożyć ładne odwołanie. Nie obronisz się. ( jeszcze nie miałem takiego przypadku ale w tym co mam gościa który ma 5 KMP jadę na sprawe sądową i tez mi komornik napisła łącznie więc się obronię )

Prokuratura też się może burzyć na twój wniosek o popełnienie przestępstwa gdy dłużnik w danej sprawie płaci. (tutaj nie piszę wniosku o ściganie - zreszta napisąłem to wyżej)

Poza tym nie możesz uzasadniać ilości wydanych decyzji od czasu otrzymania danego wniosku.
to mi doprecyzuj bo nie wiem o co Ci chodzi)
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2014, 11:08

\"jeszcze nie spotkałem się żeby mi komornik napisał że w tej sprawie jest 50% w a tamtej nie ma - z reguły pisze że że się nie wywiazywał lub się wyiązywał łacznie\"
a jak się spotkasz lub będzizesz miała 3 komorników?

\"jeszcze nie spotkałem się żeby mi komornik napisał że w tej sprawie jest 50% w a tamtej nie ma - z reguły pisze że że się nie wywiazywał lub się wyiązywał łacznie\"
a jak będzie odrębnie?

\"Wreszcie dłużnik może mieć fanaberię i uznać, ok tu się uchylam, ale tutaj to ja płacę. Czemu jestem w tej sprawie uznany za dłużnika? I złożyć ładne odwołanie. Nie obronisz się. ( jeszcze nie miałem takiego przypadku ale w tym co mam gościa który ma 5 KMP jadę na sprawe sądową i tez mi komornik napisła łącznie więc się obronię )\"
nie obronisz. art. 7 kpa

\"Prokuratura też się może burzyć na twój wniosek o popełnienie przestępstwa gdy dłużnik w danej sprawie płaci. (tutaj nie piszę wniosku o ściganie - zreszta napisąłem to wyżej)\"
uznajesz go za dłużnika i nie piszesz? Dziwne....

\"Poza tym nie możesz uzasadniać ilości wydanych decyzji od czasu otrzymania danego wniosku.
to mi doprecyzuj bo nie wiem o co Ci chodzi)\"
przykład podany wcześniej

~Elmer

Napisano: 01 kwie 2014, 11:22

ad.1- 3 komorników juz przerabiałem na szczęście wszyscy pisali że się nie wywiazywał ale jak jeden napiszę że się wyiązywał to w tym przypadku nie napiszę prokuratury
ad. 2 - dalej sie upieram że jedna decyzja a jeżeli komornik mi napisze że w tej sprawie jest 50 a w tamtej nie ma to prokuratura tylko do tej jednej
ad. 3 - 5 KMP -2800 zł zasądzonych alimentów - komornik napisał że ściąga 765 zł średnio które zgodnie z art. 1025 kpc zostały podzielone do 5 spraw alimentacyjnych są - brak 50 %

ad. 4 jak komornik doprecyzuje że do jednej płaci a do drugiej nie to tak jak napisałem ( choc takiego przypadku nie miałem)a jak nie doprecyzuje tylko napisze że ściąga tyle i tyle i nie będzie z tego 50 % to do wszystkich prokuratura
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2014, 11:26

czyli podsumowując, w przypadku gdy masz dłużnika w 3 sprawach, w dwóch nie płaci a w jednej tak, to i tak uznasz go za dłużnika we wszystkich trzech sprawach.
Do prokuratury z kolei napiszesz w dwóch sprawach.

Gdy będziesz miała 3 wnioski w jednym czasie to wydasz jedną decyzję.
Gdy będziesz miała 3 wnioski i każdy wniosek po zakończeniu poprzedniej sprawy to wydasz 3 decyzje.

~Elmer

Napisano: 01 kwie 2014, 11:34

3
~kd

Napisano: 01 kwie 2014, 11:41

wydaje jedną decyzję o uznaniu w której piszę że
został Pan wezwany , nie zgłosił się zostało wszczęte postępowanie , zostało skierowane do komornika zapytanie, komornik poinformował że się nie wywiązywał

a co do tej sytuacji że są 3 wnioski i każdy wniosek po zakończeniu poprzedniej sprawy to nie ma innej możliwości ponieważ zastanawiałem się czy by nie pisać tylko prokuratury ale wtedy we wniosku o ściganie daty by sie nie zgadzały ( wniosek o podjęcie działań byłby z datą późniejszą niz wezwanie wszczęcie i decyzja dlatego takie kuriozum)

złosliwa bestia z Ciebie ale tak to jest jak inni mają racje
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2014, 11:48

złośliwa, od razu złośliwa....
Kiedyś czytałem badania, które udowadniały, że złośliwość zapobiega Alzheimerowi. Przecież nie życzysz mi tej choroby?

PS. poza tym ja tylko stosuję chwyty erystyczne zalecane przez Schopenhauera. Nie rozumiem zresztą czemu twierdzisz, że to ty masz rację.
~Elmer

Napisano: 01 kwie 2014, 11:56

nie twierdze że mam rację
ale też nie robię nic niezgodnego z ustawą bo przecież pewne rzeczy są nie doprecyzowane
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x