10% z gminy - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 sie 2013, 15:04

mam taką sytację dzicko było w RZ od 08.11.2012r. i gmina płaciła 10%
potem 11.04.2013 zmarła babka stanowiąca RZ i nowa rodzina została utworzona dopiero 18.06.2013 tym samym były ponad 2 miesiace przerwy, czy te 10% liczyć w ciągu czy od nowa od 18.06.2013

a co w sytacji dgdyby przerawa trwałą dłużej i weszło by 30% choć faktycznie dzicko by było np przez rok u rodziców biologicznych a potem zpowrotem trafiło do RZ? szukam wyjaśnienia ale nie widze
~aga

Napisano: 20 sie 2013, 15:31

Przepisy niestety nie regulują takich sytuacji, więc trudno powiedzieć. Wydaje mi się jednak, że chodzi o faktyczny czas pobytu dziecka w rodzinie zastępczej, więc okresy przerwy powinny się odliczać. Jednak ja reprezentuję gminę, a stanowisko powiatu pewnie będzie inne. Wszystko będzie zależało od tego, kto ma lepszego prawnika ;)
~Max

Napisano: 20 sie 2013, 15:33

Oczywiście pod warunkiem, że w tym czasie dziecko wróciło do rodziny biologicznej. I nie wydaje mi się, aby okres ten liczył się \"od nowa\", tylko okresy zliczają się łącznie, aby otrzymać rok pobytu.
~Max

Napisano: 20 sie 2013, 16:07

no tak ale jeśli ta przerwa jest naprawdę długa i z 10% przechodzi na 30 a nawt 50% podczas gdy faktyczny czas pobytu to kilka miesięcy
Jestem niby z PCPR ale też mysle, ze to nie jest sprawiedliwa, ala ustawodawca nie przemyślał, że tak może być i tego nie uregulował
~aga

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x