mam taką sytację dzicko było w RZ od 08.11.2012r. i gmina płaciła 10%
potem 11.04.2013 zmarła babka stanowiąca RZ i nowa rodzina została utworzona dopiero 18.06.2013 tym samym były ponad 2 miesiace przerwy, czy te 10% liczyć w ciągu czy od nowa od 18.06.2013
a co w sytacji dgdyby przerawa trwałą dłużej i weszło by 30% choć faktycznie dzicko by było np przez rok u rodziców biologicznych a potem zpowrotem trafiło do RZ? szukam wyjaśnienia ale nie widze
10% z gminy
Re: 10% z gminy
Przepisy niestety nie regulują takich sytuacji, więc trudno powiedzieć. Wydaje mi się jednak, że chodzi o faktyczny czas pobytu dziecka w rodzinie zastępczej, więc okresy przerwy powinny się odliczać. Jednak ja reprezentuję gminę, a stanowisko powiatu pewnie będzie inne. Wszystko będzie zależało od tego, kto ma lepszego prawnika 

Oczywiście pod warunkiem, że w tym czasie dziecko wróciło do rodziny biologicznej. I nie wydaje mi się, aby okres ten liczył się \"od nowa\", tylko okresy zliczają się łącznie, aby otrzymać rok pobytu.
no tak ale jeśli ta przerwa jest naprawdę długa i z 10% przechodzi na 30 a nawt 50% podczas gdy faktyczny czas pobytu to kilka miesięcy
Jestem niby z PCPR ale też mysle, ze to nie jest sprawiedliwa, ala ustawodawca nie przemyślał, że tak może być i tego nie uregulował
Jestem niby z PCPR ale też mysle, ze to nie jest sprawiedliwa, ala ustawodawca nie przemyślał, że tak może być i tego nie uregulował
Oprócz 10% z gminy - Stare tematy przeczytaj również:
Procedury - naliczanie opłaty rodzica biologicznego
Bielak
rodzina zast. chce przejść na nowe zasady
dofinansowanie do wypoczynku
kontrola wtz
Egzekucja administracyjna świadczeń nienależnie pobranych(...)
MOW ZA PÓŹNO PRZESŁAŁ DOKEMENTACJĘ WYCHOWANKA
rodzina zastepcza na wyjeździe
PFRON Szkolenie
wzór uzasadnienia - kontynuacja nauki
Akcpetacja opiekuna usamodzielnienia na wniosku wychowanka
bariery arch.
odpłatność rodziców biologicznych raz jeszcze
wychowanek rodziny zastępczej czy z rodziny zastępczej
rodzina zastępcza bez świadczeń
pieniądze na zadania z algorytmu