Postanowiłam zrobić ogólne oświadczenie dla emerytów o wysokości dodatkowych świadczeń. Myślałam, że 13 oraz 14 do 2900 brutto są stałe, że wszyscy emeryci dostają jednakowo. Poprosiłam, żeby koleżanki z pracy posprawdzały u swoich rodziców, no i szok, kwoty są różne nawet 13. Co prawda jest to różnica max 150 zł ale jednak jest
Według ministerstwa - nie trzeba odliczać
Według przepisów prawa - musimy odliczać
Ministerstwo to nie wykładnia prawa ale każdy podejmuje samodzielnie decyzję (czasem tak bywa, że trzeba poszukać mniejszego zła)
Art. 12. KPA
Zasada wnikliwości, szybkości i prostoty postępowania
§ 1.
Organy administracji publicznej powinny działać w sprawie wnikliwie i szybko, posługując się możliwie najprostszymi środkami prowadzącymi do jej załatwienia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
A skąd te kwoty będziecie brać do odliczenia 13 i 14 emerytury, jak już będzie trzeba odliczyć, bo dochód przekroczy? Będziecie wzywać wnioskodawców z decyzjami z Zusu czy wnioskować sami do Zusu?
A skąd te kwoty będziecie brać do odliczenia 13 i 14 emerytury, jak już będzie trzeba odliczyć, bo dochód przekroczy? Będziecie wzywać wnioskodawców z decyzjami z Zusu czy wnioskować sami do Zusu?