17 latek z orzeczeniem i zaświadczeniem - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 wrz 2014, 13:36

17 latek ma znaczny stopień do 2016 r., zaświadczenie ze szkoły do 2017 r.
do kiedy przyznać?
czy do 18 roku życia?
kamka

Napisano: 16 wrz 2014, 14:36

Do 18 roku życia. Na okres ważności orzeczenia przyznaje się dzieciom powyżej 18 r. życia, zob. § 7 ust. 1 pkt 4
ira

Napisano: 17 wrz 2014, 9:49

no własnie w rozporządzeniu inaczej piszą a na szkoleniach mówią żeby wydawdać jak najkorzystniej dla posiadacza karty. ja chyba bym wydała do 2017 i tak robię nie wiem czy dobrze.
buźka

Napisano: 17 wrz 2014, 10:47

Jakieś głupie zasady. Nie masz wydawać jak najkorzystniej tylko tak jak stanowi prawo a prawo w tym zakresie jest proste i czytelne.
ira

Napisano: 17 wrz 2014, 11:36

ira pisze:Jakieś głupie zasady. Nie masz wydawać jak najkorzystniej tylko tak jak stanowi prawo a prawo w tym zakresie jest proste i czytelne.
No własne nei koniecznie poniewaz w systemie dołożyli nową funkcje a Mianowice możliwość wpisania daty zaświadczenia dziecka które ma poniżej 18 roku życia

a rozporzadzenie mówi dziecku w wieku do ukończenia 18 roku życia do ukończenia 18 roku zycia
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 12:44

Ja przyznaję do 18 roku życia. Kieruję się prawem a nie bełkotem ze szkoleń i zakładkami w systemie. PROSTE?
Martini
Stażysta
Od: 19 maja 2014, 10:46
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2014, 12:29

Witam! Do tej pory dla mnie jasne było że jeśli ktoś nie ukończył 18 r.ż to nie pobieramy zaświadczeń i przyznajemy KDR do 18 r.ż , ale w systemie kiedy nanosimy wniosek w UPRAWNIENIACH przy dziecku jest opcja do wyboru ,, Dziecko przed ukończeniem 18 r. ż posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki ,, . ??? dzwoniłam w tej sprawie do Wydziału Polityki Społecznej i Pani mi powiedziała, że bardziej ekonomicznie jest kierować się zaświadczeniem bo wtedy nie płacimy dwa razy 8,93zł ( bo w sumie wtedy trzeba dwie karty dla jednej osoby). A na moje pytanie czy w razie kontroli nikt nam tego nie zarzuci nie umiała mi odpowiedzieć.. Ostatecznie ma dzwonić w poniedziałek do Ministerstwa i się dowiedzieć
opsss

Napisano: 23 paź 2014, 13:25

ja też dzisiaj dzwoniłam do Ministerstwa w tej sprawie i uzyskałam odpowiedź, że faktycznie, pomimo zapisu w rozporządzeniu że dziecku do lat 18 wydajemy kartę do 18 r. ż., to zasadnie jest w kontekście wydawania środków publicznych wykorzystywać opcję wprowadzoną w systemie tj. wydawać takim nastolatkom kartę aż do czasu ukończenia szkoły wg. daty wskazanej w zaświadczeniu.
Nie poprawią tego w nowym projekcie, gdyż nie można wskazać wobec jakich nastolatków (15,16,17-latków) miałoby to wydłużenie ważności karty nastąpić.
Mamy robić tak jak sami zadecydujemy, ale w przypadku kontroli faktycznie musimy sobie z tym sami radzić, gdyż ich interpretacje nie są wiążące.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2014, 15:26

Ja chyba zostanę przy tym jak do tej pory robiłam czyli jak nie ma 18 lat to nie pobieram zaświadczeń i wydaje do 18 roku zycia
opsss

Napisano: 27 paź 2014, 11:27

Dzwoniłam ponownie do Wydziału Polityki / pani kontaktowała się z Ministerstwem/ i mamy brać zaświadczenia ze szkół i taką date wpisywać na KDR, teraz to ja już nie wiem
opsss

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x