19 letni syn - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 20 gru 2016, 13:28

Chyba definicja rodziny jest Ci obca:
rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
Dziecko samo się utrzymuje, masz coś jeszcze do dodania? 8-)
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 20 gru 2016, 13:36

Jola1965 pisze:pani przyznane świadczenie na pierwsze dziecko od 04.16 dziś przyniosła zaświadczenie i umowę o pracę 19 letniego syna czy on dalej może być w składzie rodziny tylko muszę doliczyć jego dochód ,czy mam do nie brać do składu ?
Ty od początku przeczytaj pytanie i odpowiedzi, potem policz do 10. Czemu się na mnie wpieniasz? Masz zły dzień? To nie wyżywaj się na mnie. Znajdź inną ofiarę bo mnie nie wkurzysz :D
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 13:58

voodoo ma rację, mgmg ni
mgmg pisze:Czytaj ze zrozumienie, nie chodzi o wykreślenie ze składu rodziny syna bo tworzy oddzielne gospodarstwo tylko o cwaniactwo, jak syna osiąga dochód i jest z tego tytułu przekroczenie to matka wykreśla go ze składu rodziny
daj spokój mgmg. Żal Ci kasy czy zazdrościsz? A co to za cwaniactwo, podjął pracę, sam się utrzymuje kobieta ma prawo go wykreślić...
Wjeżdżasz na ludzi bez powodu...
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 14:03

:shock: ja wyjeżdżam na ludzi? To że syn pracuje nie znaczy że jest na swoim utrzymaniu
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 15:03

mgmg pisze:Ludzie zastanówcie się. Macie mózgi to ich używajcie napiszę dosadnie, przepraszam ale ręce opadają.
mgmg pisze:voodoo a Ty co :shock: pogięło Cię :shock:
no niezbyt grzeczne to było...
A co Cię to obchodzi czy się utrzymuje sam czy nie, skoro Pani chce go wykreślić niech wykreśla, to jej wniosek i ona decyduje
a cwaniactwem bym tego nie nazwała
dziewczyna podpowiedziała coś co na dobre kobiecie wyjdzie a ty z niej robisz przestępcę
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 15:10

nowa11 pisze:według uznania, jak nie ma przekroczenia dochodu to niech syn zostanie, a jak przekroczenie to usunąć i zobaczyć czy się wtedy kwalifikują.
o ten wpis mi chodziło, czy to nie jest podejście cwaniackie??
Jak pasuje, tak wpisuję, nie no wcale nie cwaniactwo :?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 15:11

Zobaczy czy na dobre wyjdzie urzędnikowi, który będzie tak doradzał :lol:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 15:34

mgmg pisze:Zobaczy czy na dobre wyjdzie urzędnikowi, który będzie tak doradzał :lol:
A działanie na korzyść strony??
ja-123

Napisano: 20 gru 2016, 15:37

Jasne, kłamstwo można tak poobracać, urobić żeby wyszło że działanie na korzyść. To jak ktoś Ci przyjdzie zgłosić uzysk i wyjdzie przekroczenie dochodu to też działaj na korzyść strony :lol:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 15:50

Miałam sytuację, że syn miał umowę zlecenie 1-2 miesiące (wakacje) i z tego tytułu uzysk. Też zastanawiałam się, czy ponieważ podjął pracę wykreślić go ze składu rodziny. Dzwoniłam do urzędu wojewódzkiego w tej sprawie. Powiedziano mi,że jeśli syn do 25 roku życia mieszka z rodzicami, czy jest np. studentem i mieszka poza domem w akademiku i faktycznie nadal pozostaje na utrzymaniu rodziny, ale czasem coś zarobi np. praca sezonowa, na zlecenie, to należy liczyć go do składu rodziny ale wliczyć jego dochody.
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x