19 letni syn - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 20 gru 2016, 16:24

mgmg pisze:Jasne, kłamstwo można tak poobracać, urobić żeby wyszło że działanie na korzyść. To jak ktoś Ci przyjdzie zgłosić uzysk i wyjdzie przekroczenie dochodu to też działaj na korzyść strony :lol:
Bez przesady... to jest całkiem inna sytuacja.
ja-123

Napisano: 20 gru 2016, 16:32

"Miałam sytuację, że syn miał umowę zlecenie 1-2 miesiące (wakacje) i z tego tytułu uzysk...'
1. Jak pracuje 1-2 miesiące to nie ma uzysku;
2. o składzie rodziny w znaczeniu kto pozostaje na czyim utrzymaniu nie decyduje urzędnik ani miejsce zamieszkania a klient
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2016, 0:27

mgmg pisze:Jasne, kłamstwo można tak poobracać, urobić żeby wyszło że działanie na korzyść.
Wiesz co, nie kpij sobie z ludzi, którzy kilka lat studiowali prawo. Skoro prawo nie jest idealne to warto kruczki prawne wykorzystywać. Idealny jest obecny ustrój a dokładniej rządzący? Jak oni wykorzystują prawo do swoich celów? Zasada jest prosta- co nie jest zabronione to jest dozwolone. I jeśli ustawa nic nie mówi o czymś (jak również pozostałe ustawy) to można sobie dowolnie wachlować ilością członków rodziny. Podałem Tobie cytat z ustawy odnośnie 500+ i sama się gubisz. Ale cóż, przerost formy nad ambicją. Zjadłbym Ciebie odnośnie tej konkretnej ustawy, KPA i innych ustaw bo niczego mądrego nie reprezentujesz. Dużo piszesz a merytoryki żadnej, zero podstaw prawnych, zero wyroków. Pisać aby pisać. Ot mi znawca. Lepiej nie wypowiadaj się na tym forum bo nie masz wiedzy jak podchodzić do tematu. Wielki urzędnik za dychę.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 gru 2016, 8:35

Nie piszę się na forum jako znawca to po pierwsze. Po drugie i ostanie w tym temacie w stosunku do Twojej osoby- zakończ te swoje osobiste wywody w moim kierunku. Pozdrawiam i życzę kolejnego miłego wieczoru dzisiaj na forum ( jak widać godzinę wpisu Twojego postu nie możesz oderwać się od forum) :D
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2016, 11:19

A jak ustosunkowalibyście się do pozostawienia dorosłego niepełnosprawnego syna do 25 lat, który zarabia 2000 zł w składzie rodziny? Tylko dzięki niemu jest spełnione kryterium dochodowe, bo 1200 zł.
opsik28

Napisano: 21 gru 2016, 11:57

Normalnie. Jest podany w składzie rodziny to chyba logiczne, że jego dochody doliczamy.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 21 gru 2016, 12:13

Elmer pisze:"Miałam sytuację, że syn miał umowę zlecenie 1-2 miesiące (wakacje) i z tego tytułu uzysk...'
1. Jak pracuje 1-2 miesiące to nie ma uzysku;
2. o składzie rodziny w znaczeniu kto pozostaje na czyim utrzymaniu nie decyduje urzędnik ani miejsce zamieszkania a klient
Elmer nam SKO zwróciło uwagę, że trzeba sprawdzać czy, np. jak ktoś podaje do składu rodziny dziecko które zarabia, czy jeżeli przekracza im 800 zł na osobę, czy bez tego dziecka nie będzie przekraczać. Ot taka ciekawostka :mrgreen:
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 gru 2016, 13:08

Chyba normalne. Nie sądzę, że Ustawodawca chciał, aby dorosłe dzieci były zobowiązane do utrzymywania rodzeństwa. Gdyby chciał, to nie napisałby "pozostający na utrzymaniu", ale tylko wspólnie zamieszkujący lub "wspólnie gospodarujący".
opsik28

Napisano: 21 gru 2016, 13:19

niezbadane są wyroki SKO.
Proszę podać mi taką definicję pozostania na utrzymaniu, która wykluczałaby jakiegokolwiek członka rodziny.
Nie twórzcie problemów tam gdzie ich nie ma
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x