2 wnioski o podjęcie działań - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 kwie 2023, 12:26

Dostałam wniosek o podjęcie działań względem dłużnika z Gminy A na dziecko A, wysłałam wezwanie na wywiad, dłużnik nie zdążył przyjść jeszcze, a już przyszedł wniosek o podjęcie działań względem tego samego dłużnika z Gminy B na dziecko B.
Pytania:
1. Czy wysłać kolejne wezwanie na wywiad czy poczekać aż przyjdzie z poprzedniego wezwania i załatwić dwie sprawy jednocześnie?
2. Robię 1 wywiad i wysyłam do każdego z OPSów informację czy robię 2 osobne wywiady?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 25 kwie 2023, 13:30

Wezwać. I przeprowadzić dwa wywiady. Jest zobowiązany do alimentacji na różne osoby. A po wywiadzie po dwie informacje. Do gminy A z wywiadu, gdzie jest zobowiązany na dziecko A i do gminy B na dziecko B. I tak samo informacje do komornika. KMP też będziesz mieć różne.
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 26 kwie 2023, 8:13

Wezwanie można wysłać, bo ustawa wymaga. Ale moim zdaniem, wywiad zrobić jeden, i tylko odp. dla każdego OWW. Przecież, to te same informacje tylko adresat inny. Nie popadajmy w przesadę. Ja jeśli mam świeży wywiad to czasem odpisując na kolejny wniosek o podjęcie działań i podaje te dane bez robienia kolejnego. Na tej samej zasadzie można przecież prosić kierownika ośrodka pomocy społecznej o udzielenie informacji z rodzinnego wywiadu który był przeprowadzony do 3 mieś. wstecz. (art. 4 ust. 4 ustawy FA).
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 26 kwie 2023, 8:35

W wywiadzie trzeba wskazać osoby, na które jest zobowiązany płacić. Według mnie nie można wpisać dziecka A i dziecka B do jednego wywiadu. Kwestionariusz wystarczy jeden. :|
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x