W ubiegłym roku zrobiłam to tak: 250*12=3000,00 podzieliłam przez dni w roku i pomnożyłam przez dni faktycznie przepracowane. Resztę pieniędzy oddałam. Dzwoniłam do swojego UW i powiedzieli, że nie można tego zaliczyć do składek tylko na sam dodatek, a skoro wchodzi do podstawy chorobowego, to za czas choroby był pomniejszany.
Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.
Ponieważ w art. 121 ust. 3a ustawy o pomocy społecznej brak jest podobnego odniesienia, jak w przypadku dodatku stażowego, o którym mowa § 7 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 2009 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (Dz.U. Nr 50, poz. 398 z późn. zm.), dlatego też dodatku 250 zł nie wypłaca się w okresie pobierania zasiłku chorobowego czy macierzyńskiego, lecz jego kwotę wlicza się do podstawy wymiaru zasiłków, a także do podstawy wymiaru wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy.