250 zł dodatek - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lis 2013, 13:43

Proszę o podpowiedź jak rozlicza się dodatek 250 zł dla pracownika socjalnego jak był na zwolnieniu lekarskim. Pilne proszę
~teska

Napisano: 27 lis 2013, 13:55

W ubiegłym roku zrobiłam to tak: 250*12=3000,00 podzieliłam przez dni w roku i pomnożyłam przez dni faktycznie przepracowane. Resztę pieniędzy oddałam. Dzwoniłam do swojego UW i powiedzieli, że nie można tego zaliczyć do składek tylko na sam dodatek, a skoro wchodzi do podstawy chorobowego, to za czas choroby był pomniejszany.
~OlaII

Napisano: 27 lis 2013, 13:59

Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.

Ponieważ w art. 121 ust. 3a ustawy o pomocy społecznej brak jest podobnego odniesienia, jak w przypadku dodatku stażowego, o którym mowa § 7 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 2009 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (Dz.U. Nr 50, poz. 398 z późn. zm.), dlatego też dodatku 250 zł nie wypłaca się w okresie pobierania zasiłku chorobowego czy macierzyńskiego, lecz jego kwotę wlicza się do podstawy wymiaru zasiłków, a także do podstawy wymiaru wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy.
~Jakubek

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x