koszty upomnienia 8,80 od zadań zleconych - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 lis 2013, 14:27

księgowe z woj. pomorskiego czy dzielicie koszty upomnienia 8,80 od zadań zleconych i oddajecie jako doch gminy - 5%, BP-95% czy zostawiacie tylko na dochodach gminy?
~reszi

Napisano: 27 lis 2013, 14:47

zostawiamy na dochodach ośrodka
~k

Napisano: 04 gru 2013, 23:17

woj.wlkp.-jestem po kontroli, koszty upomnienia od FA - 5% dochody gminy, 95% BP
~ksiegowa

Napisano: 05 gru 2013, 12:01

Czy jest jakieś rozporzadzenie ,które mówi o tych 5% b.gminy ,a 95 % b.państwa. Bo my całość odprowadzamy na b.gminy.
~Alka

Napisano: 05 gru 2013, 13:32

W ustawie o dochodach JST jest zapis:

Art. 4.
1. Źródłami dochodów własnych gminy są:

7). 5,0% dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa w związku z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej;
-----------------

Wg mnie zapis ten nie znajduje zastosowania do kosztów upomnienia gdyż koszty upomnienia pobierane są na podstawie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (odrębny przepis) a ta stanowi, że koszty upomnienia pobierane są na rzecz wierzyciela (art. 15) a wierzycielem jest gmina a nie BP.
~BDMB

Napisano: 05 gru 2013, 16:06

Skoro wykładam własne środki na wysyłanie upomnień to w imię czego mam zwracać do BP odzyskane ?
~Olga

Napisano: 05 gru 2013, 22:30

zgadzam się z BDMB
~franek

Napisano: 06 gru 2013, 14:07

w.pomorskie- Jestem po kontroli PUW , koszty upomineinia to dochód BP. W związku z powyższym musimy przekazać 95% do budżetu państwa , a 5% stanowi dochód gminy.
~~Kasia

Napisano: 06 gru 2013, 14:39

jestem po kontroli UW koszty upomnienia dłużnicy alimentacyjni
95% B państwa 5% budżet gminy
~ ~szymon

Napisano: 08 gru 2013, 19:55

...a nie mysleliście o tym tak:

Art27 ustawy FA stanowi przecież że:

3. Należności podlegają ściągnięciu w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.

Należności to należności i są różne elementy składowe owej należności w tym wynikjające z postępowania egzekucyjnego koszty upomnień. A ponoć ustęp 4 art 27 stanowi że:

4. 20% kwot należności stanowi dochód własny gminy wierzyciela, 20% kwoty stanowi dochód własny gminy dłużnika, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa.

...ups...
~TW

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x