no ale jeśli nastąpiła utrata zatrudnienia to utratanatalia91 pisze: 22 paź 2020, 10:29 ale ulga dla młodych nie jest dochodem utraconym wiec istotne jest przez ile miesięcy należy ją podzielic. czy ktoś już może zna odpowiedz ?
26 latkowie i młodsi.....
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
- Kontakt:
Re: 26 latkowie i młodsi.....
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
- Kontakt:
Juz sie pogubiłam. Czyli robimy jak do tej pory? Jeżeli miał w 2019 r. dochód i była zastosowana ulga dla młodych, ale aktualnie nie osiaga tego dochodu, bo utracił, to nie liczymy? Jest w katalogu dochodów nieopodatkowanych, więc chyba na oświadczenie przyjmujemy kwotę za 2019 r. i dzielimy na .......... miesięcy ??? Tylko właśnie czy na liczbe miesięcy przez które byl osiagany dochód czy na 12?
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
To, że coś jest dochodem nieopodatkowanym nie oznacza, że trzeba to dzielić na 12 i nie oznacza również, że nie podlega utracie (chociażby świadczenie rodzicielskie).
PODSUMOWUJĄC:
- dochód dla młodych jest dochodem nieopodatkowanym, więc wpisywany jest na oświadczenie
- dochód dla młodych podlega uzyskowi/utracie, więc jest dzielony przez liczbę miesięcy w jakich był uzyskiwany (a nie na 12!!)
PODSUMOWUJĄC:
- dochód dla młodych jest dochodem nieopodatkowanym, więc wpisywany jest na oświadczenie
- dochód dla młodych podlega uzyskowi/utracie, więc jest dzielony przez liczbę miesięcy w jakich był uzyskiwany (a nie na 12!!)
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
- Kontakt:
Alalala napisałam do cb na priv, krótko pracuję w świadczeniach a nie chcę tutaj mieszać ludziom w głowach. Mam jeszcze pytanieAlalala pisze: 22 paź 2020, 11:41 To, że coś jest dochodem nieopodatkowanym nie oznacza, że trzeba to dzielić na 12 i nie oznacza również, że nie podlega utracie (chociażby świadczenie rodzicielskie).
PODSUMOWUJĄC:

-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, świadczenia rodzinne, dobry start
- Kontakt:
owszem, jest dochodem z zatrudnienia, ale w katalogu dochodu uzyskanego i utraconego nie ma mowy o uldze dla młodych. miałam szkolenie z panem mazurkiewiczem i to potwierdził.
-
- Praktykant
- Kontakt:
p.Mazurkiewicz twierdzi, że każdy dochód, który nie jest utratą i nie jest uzyskiem dzielimy przez 12 miesięcy. Wcześniej tak nie robiliśmy, ale gdyby się tak wgłębić w ustawę to to faktycznie ma sens. kazdy interepretuje jak chce niestety, ale mnie przekonał. w ustawie jak jest mowa o uzysku to jest info że dzielimy przez ilosc miesięcy bla bla bla. zauważcie że o nieopodatkowanych nie ma tego, czyli dzielimy przez cały rok.
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
bo jest zapis uzyskanie/utrata zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, a jak sama napisałaś jest to dochód z zatrudnienia
-
- Praktykant
- Kontakt:
a skoro robcie utratę ulgi dla mlodych to czemu nie robicie uzysku tego ? to idzie w dwie strony. mysle ze rozjasnilam Wam.
-
- Praktykant
- Kontakt:
ulga dla młodych (wiadomo, że wynika z zatrudnienia, bo gdyby nie był zatrudniony to by jej nie otrzymał). ulga dla młodych jest opisywana jak przychod wolnny od podatku (...). nie jako uzyskanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
-
- Praktykant
- Kontakt:
ale zastanawia mnie, że skoro traktujecie to jako zatrudnienie i jako utrate to czy robicie z tego uzysk
Oprócz 26 latkowie i młodsi..... - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
pomyłkowo wypłacone ś.pielęgnacyjne po zmianie miejsca zamieszkania.
zerowy dochód z MF a kwota zwrotu
Koordynacja świadczenie pielęgnacyjne osoba wymagająca opieki dorosła
koniec orzeczenia, wyższego kryterium i chęć pobierania pieniędzy
Podpowiedzcie o co chodzi z tym dochodem
SKO zawiesza postępowanie do czasu rozstrzygnięcia w sprawie o uchylenie SZO co dalej?
projekt z GOPS -czy wliczam do dochodu???
ulga dla młodych- składka zdrowotna
Emerytura po SZO.
ZR 2020/2021 orzeczenie do 31-10-2020 zaznaczono rehabilitację
rozpoczecie roku 2021/2022
Dochód z PITU -39
Kochana koordynacja powraca.
kurs w ramach szkoły
świadczenie pielęgnacyjne a świadczenie rodzicielskie
wzór wniosku na czyste powietrze