3 osoby w domu a wniosek mam na 2 osoby - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 sie 2014, 18:29

wnioskodawca jako wspolne gospodarstwo domowe wpisał 2 osoby. Okazało się że wydatek za nieczystosci stale jest za 3 osoby. Jezeli w 1 domu mieszkają 3 osoby to można przyjąć wniosek ze wspólne gospodarstwo prowadza 2 osoby? W takim wypadku chyba osoba nr 3 powinna miec umowę najmu lub uzyczenia czesci lokalu i wtedy powierzchnia uzytkowa wnioskodawcy powinna zostac zmniejszona?? Miał ktoś taki przypadek bo nie wiem co zrobic
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2014, 11:02

ewa24 pisze: Jezeli w 1 domu mieszkają 3 osoby to można przyjąć wniosek ze wspólne gospodarstwo prowadza 2 osoby?
Można jak najbardziej. Już samo pytanie nasuwa odpowiedź - przecież jak sama nazwa wskazuje mieszkać to nie to samo co prowadzić wspólne gospodarstwo ,czyż nie?
ewa24 pisze: W takim wypadku chyba osoba nr 3 powinna miec umowę najmu lub uzyczenia czesci lokalu i wtedy powierzchnia uzytkowa wnioskodawcy powinna zostac zmniejszona??
No bez przesady. W wolnym kraju można zaprosić do domu kogo się chce i nie znam przepisu ustawy zmuszającego do spisywania zaraz dokumentów.

No dobra. Dla porządku należy w zasadzie każdego gościa zgłosić u administratora, opłacić śmieci itd. Z tego powodu mogą być rozbieżności liczb jak w przykładzie, ale nie zmiana mojego gospodarstwa domowego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2014, 14:13

Masz dwa wyjscia; wezwac i wyjasnic lub isc na wywiad , sama niczego nie dopisuj.
zoca

Napisano: 07 sie 2014, 14:28

Szkoda fatygi. Praktycznie wszystko jasne już teraz (praktycznie czyli na potrzeby tego dodatku).
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 8:57

Ja uważam, że róznica osób w gospodarstwie i wydatkach to jest problem.
Dopłacamy do wydatków mieszkaniowych (3 ososoby), a strona podaje nam dochody tylko 2. U mnie to musi grać dlatego proponuję wyjasnić na wywiadzie lub wezwać. Wnioskodawca musi albo skorygować wydatki za śmieci - jeśli trzecia osoba nie mieszka, albo poda dochody tej osoby.
Moim zdaniem odrębne gospodarstwa w 1 lokalu mogą być jeśli jest umowa np. najmu na częśc lokalu.Wtedy bowiem ustalamy, proporcjonalnie do zamowanego metrażu, wydatki. Nie możemy sami zmniejszyć wydatków, a przecież dodatkowa osoba oprócz śmieci zuzżwa też wodę, odprowadza ścieki. To wszystko zawyża wydatki i tym samym DM.
BooBoo

Napisano: 08 sie 2014, 10:07

BooBoo sygnalizuje problem wydatków w przypadku rozbieżności ilości osób. Popieram, może warto wreszcie zastanowić się i wypracować zasady postępowania. Chciałoby się w każdym przypadku dostosować wydatki ilości osób zgłoszonych we wniosku, tylko jak to zrobić - kto i na jakiej podstawie prawnej? :?:

Tyle że to nie jest treścią pierwotnego zapytania. Podtrzymuję pogląd: przedmiotowy wniosek lepiej zostawmy jak jest, bo będzie ciężko wybrnąć na czas.

Proszę zauważyć, że w definicji gospodarstwa domowego jest mowa o prawach „wywodzonych z prawa tej osoby”. Wniosek jest taki, że ustawa dopuszcza inną ilość osób zgłoszonych we wniosku niż faktycznie mieszkających czy gospodarujących :!: Niektórzy zdaje się nie pamiętają o tym zapisie ustawy i w efekcie nie umieją poradzić sobie z prostymi przypadkami.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x