wstrzymać dodatek teraz czy później - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 sie 2014, 9:05

witam

mam pewien dylemat bo nie wiem czy mam wstrzymać wypłatę DM dla jednego Pana, SM wysłała do mnie zawiadomienie ( data stempla pocztowego 31.07.2014, a pismo jest z dnia 30.07.2014) data wpływu do Ośrodka 01.08.2014 z tym ze ja byłem 1 i 4 sierpnia na urlopie i dopiero 5 wróciłem i zrobiłem wszczęcie postępowania,, ten Pan odebrał to zawiadomienie o wszczęciu postępowania dnia 06.08.2014 i od tego dnia mam 7 dni na to aby zapoznał się ze sprawą, rozmawiałem z pracownikiem socjalnym o tym Panu gdyż korzysta z Pomocy Społecznej i mi powiedział że on to na jakieś 99% zignoruje a do 10 muszę zrobić listy z przelewami, później będę musiał po SM dzwonić i prosić o zwrot za sierpień bo w przypadku gdy nie ureguluje w ciągu tygodnia zaległości....
kamos90

Napisano: 07 sie 2014, 9:59

Jedną z podstawowych ludzkich cech jest zapominanie, choć nie uznawane przez żadnego prawnika, jednak w tym przypadku wystarczy zapomnieć przy najbliższej liście - i po kłopocie, jeśli do wypłaty potrzebna lista. Gdyby zaszła potrzeba (np. coś coś się przypomni) to dodatkowa lista elegancko załatwia sprawę, ewentualnie wypłata poczeka do kolejnego zwykłego terminu, a świat od tego się nie zawali.

W sumie niejako nie oglądać się na tę sprawę, tylko rutynowo działać.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2014, 11:45

ja wymagam , aby zarządcy zgłaszali mi zaległości po 20 każdego m-ca:
- do 10 najemcy/właściciele mają termin zaplaty;
- kilka dni na zaksiędowanie;
- po 20 zgłoszenie zaległości w UM/UG;
- po 20 Postanowienie o wszczęciu;
- po 1 decyzja o wstrzymaniu.

Zdarza się jednak, że są problemy z doręczeniem wówczas (wiem, że bezprawnie), ale blokuję wypłatę. Na decyzji o wstrzymaniu z datą np. 11.08.2014 podaje wytrzymany od 01.08.2014.
Sądzę, że lepiej przybklokować i wyrownac w następnym m-cu niż wyplacić (zreszta tez bezprawnie).
BooBoo

Napisano: 08 sie 2014, 10:33

Wymagać niby można, tylko nie znam sposobu na skuteczne wyegzekwowanie (czyż np. zabicie zarządcy lub pogrożenie palcem po terminie cokolwiek tu pomoże???), ale nawet nie w tym problem. Moim zdaniem trzeba mieć wypracowany sposób postępowania w przypadkach opóźnień, gdy grozi nienależna wypłata. Ja rozróżniam wstrzymanie od ... wstrzymania. Czyli jak pisze BooBoo czasem najlepiej szybko zablokować wypłatę, a sposób każdy znajdzie. Takie wstrzymanie wcale nie musi być poprzedzone oficjalną decyzją i nie mówmy, że to bezprawne. W takich przypadkach mamy przecież więcej bezprawia, równie bezprawna jest opieszałość wnioskodawcy w płaceniu oraz opieszałość zarządcy w rozliczeniach i powiadomieniach, a zgodnie ze starym skeczem „trzeba przeciwstawić się - siłą i kulturą osobistą ;) ” .
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x