Matka przepisała mieszkanie na swoje dzieci (3 osoby). W akcie notarialnym mam więc 3 właścicieli. Jedna osoba ma swój dom w innej miejscowości i tam mieszka. Pani, która chce złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy mieszka z rodziną 4 osoby i mieszka tam jeszcze brat (trzeci właściciel), który do niczego się nie dokłada i jest tylko alkoholowym utrapieniem rodziny. Moje pytanie czy mogę przyjąć wniosek od tej pani ale muszę wliczyć brata do składu rodziny i liczyć całą powierzchnię mieszkania (myślałam, żeby ta osoba, która się wyprowadziła napisała oświadczenie że jej część mieszkania zajmuje siostra?). Mam dwie opcje: 1) Składa Pani wniosek na siebie i swoją rodzinę (4 osoby), ja biorę 2/3 powierzchni całego mieszkania i oświadczenie od siostry,że oddała swoją część dla siostry, a brat niech robi co chce
2) biorę siostrę z rodzina i jej brata (5 osób) i całą powierzchnię mieszkania i oświadczenie siostry że oddała mieszkanie dla pozostałego rodzeństwa.
Którą opcję wybrać i czy w ogóle mogę brać takie oświadczenie od siostry? miał ktoś kiedyś takie przypadki?