3 właścicieli mieszkania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 kwie 2016, 11:12

Matka przepisała mieszkanie na swoje dzieci (3 osoby). W akcie notarialnym mam więc 3 właścicieli. Jedna osoba ma swój dom w innej miejscowości i tam mieszka. Pani, która chce złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy mieszka z rodziną 4 osoby i mieszka tam jeszcze brat (trzeci właściciel), który do niczego się nie dokłada i jest tylko alkoholowym utrapieniem rodziny. Moje pytanie czy mogę przyjąć wniosek od tej pani ale muszę wliczyć brata do składu rodziny i liczyć całą powierzchnię mieszkania (myślałam, żeby ta osoba, która się wyprowadziła napisała oświadczenie że jej część mieszkania zajmuje siostra?). Mam dwie opcje: 1) Składa Pani wniosek na siebie i swoją rodzinę (4 osoby), ja biorę 2/3 powierzchni całego mieszkania i oświadczenie od siostry,że oddała swoją część dla siostry, a brat niech robi co chce
2) biorę siostrę z rodzina i jej brata (5 osób) i całą powierzchnię mieszkania i oświadczenie siostry że oddała mieszkanie dla pozostałego rodzeństwa.
Którą opcję wybrać i czy w ogóle mogę brać takie oświadczenie od siostry? miał ktoś kiedyś takie przypadki?
KAS-mieszk

Napisano: 05 kwie 2016, 11:57

oczywiście oświadczenie od siostry i opcja 2
zek1

Napisano: 05 kwie 2016, 12:03

Tak też myślałam, tylko mam pewne wątpliwości co do tego brata, jak nie będzie chciał przyjść złożyć oświadczenia bo nie ma czasu to czemu ma być poszkodowana rodzina tej Pani
KAS-mieszk

Napisano: 05 kwie 2016, 13:37

skoro brat tam był zameldowany i mieszkał to wystarczy, że wnioskodawczyni napisze iż prowadzi wspólne gospodarstwo z bratem ,przedstawić powinna zaświadczenie że brat jest np. zarejestrowany , czy ma dochód z prac dorywczych itp
zek1

Napisano: 05 kwie 2016, 20:01

Ja Wam uproszczę.
Brat może być członkiem tego gospodarstwa, ale wcale nie musi. Moim zdaniem wystarczy w tym zakresie pogląd wnioskodawcy. Zdecydowanie powinien wystarczyć.
Dom (czy mieszkanie) w całości można uwzględnić w dodatku, niezależnie od tego brata i tamtej siostry, o ile tak zgłasza wnioskodawca.
Oświadczenie siostry zbędne zupełnie.
Jasne?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2016, 13:40

Dziękuję bardzo za pomoc
KAS-mieszk

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem