DM dla osoby przebywającej czasowo w zol - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 kwie 2016, 0:48

Witam

Czy osoba lecząca się w ZOLu (przebywająca tam czasowo nie na stałe) która nadal ma tzw stałe centrum życiowe i zamiar stałego pobytu w swoim mieszkaniu na które wnosi o dodatek mieszkaniowy ma prawo do w/w

Nie mogę znaleźć orzecznictwa natomiast znalazłem orzecznictwo sądów że czasowy pobyt w szpitalu w sanatorium w więzieniu czy areszcie czy nawet pobyt za granicą jeśli jest czasowy a nie z zamiarem stałej zmiany miejsca pobytu i stałej zmiany centrum życiowego kwalifikuje do dodatku

Zastanawiam się też z ciekawości jak wygląda sytuacja z osobą skierowaną do DPS ze skierowaniem czasowym (jak jest skierowanie na stałe to sytuacja jest oczywista)
salivan

Napisano: 06 kwie 2016, 21:06

Jak wygląda? Tak jak ustawi ją urzędnik. Moim zaś zdaniem dodatek można śmiało przyznawać. Chyba że udowodnimy w decyzji taką korzyść z dps, iż dodatek wyjdzie mniejszy niż 2% najniższej emerytury.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2016, 15:03

No dobrze ale co z meritum mojego pytania czy można przyznać DM kiedy wnioskujący aktualnie przebywa na pobycie czasowym w ZOL mając jednocześnie pobyt stały w nieruchomości której dotyczy wniosek.
Salivan

Napisano: 07 kwie 2016, 19:08

Powiem krótko: moim zdaniem MOŻNA.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2016, 5:28

Mam dalsze pytanie
Jak przeprowadzić wywiad środowiskowy u osoby czasowo przebywającej na leczeniu w ZOL ( i mającej tam przebywać jeszcze wiele miesięcy) , w przypadku DM wywiad taki można przeprowadzić tylko w miejscu zamieszkania czyli tam gdzie przebywa z zamiarem stałego pobytu a w ZOL przebywa z zamiarem czasowego pobytu.
Wynikało by z tego że nie można przeprowadzić z nią wywiadu w ZOL a z powodu hospitalizacji nie jest możliwe przeprowadzenie wywiadu w miejscu zamieszkania.
Nadmienię że chodzi o osobę mieszkającą samotnie bez rodziny więc nie ma innych osób z którymi można było by przeprowadzić wywiad.
Oczywiście wywiad środowiskowy jest fakultatywny i można by było z niego zrezygnować ale załóżmy że jest prikaz na wywiad i basta .
Co w takim przypadku zawieszenie postępowania adminiastracyjnego i być może wznowienie nawet po kilku latach.
salivan

Napisano: 18 kwie 2016, 20:15

To wygląda bardziej na eksperyment niż pokaz. ;)
Sprawa nietypowa, trzeba działać niekonwencjonalnie. Jak? Nie mam gotowych pomysłów. Tak czy owak nie widzę podstawy prawnej na zawieszenie postępowania.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 10:01

PCW dobrze prawi, nie ma podstaw do dania odmowy i moim zdaniem możliwość zawieszenia postępowania w takim przypadku jest bardzo mocno wątpliwa ( ja osobiście bym nie szedł tą drogą...).
Salivan sobie przypomni/doczyta jaki jest cel ustawy nad, którą się dzień w dzień pochylamy. A następnie przyzna świadczenie ;)
brodafix

Napisano: 22 sie 2023, 10:32

U nas po szkoleniu jest takie stanowisko:
Jeżeli osoba przybywa w ZOL-u/ma skierowanie na więcej niż 3 miesiące to odmowa, bo nie mieszka, nie korzysta z lokalu przez większy czas, na jaki przysługiwałby dodatek mieszkaniowy.
mopsiki4
Praktykant
Od: 30 lis 2022, 9:32
Zajmuję się: ŚW, FA, DO, DW, ŹC

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x