300+ nie uczeń - Dobry Start (300+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 maja 2021, 14:23

Witam. Mam taka sytuację. Matka złożyła wniosek w lipcu o 3
00 + na dziecko w podstawówce. W raporcie wyszło że dziecko nie jest uczniem. zadzwoniłam do szkoły poinformowali że dziecko od 1 września zostało wykreślone z listy uczniów. Dzwonię do matki ona na to że dziecko wyjechało do ojca za granicę i tam uczęszcza do szkoły. Nie mam pojęcia jak do tego podejść. czy jak dziecko uczy się za granicą to jej się należy? BARDZO PROSZĘ O POMOC.
kasiunia27810
Stażysta
Od: 06 cze 2018, 9:38
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i wychowawcze

Napisano: 10 maja 2021, 12:07

tez mam taką sytuację i się zastanawiam czy zrobić:
1. wszczęcie postępowania i nienależnie pobrane
2. wznowienie postępowania i decyzja odmowna, następnie wszczęcie i d.nienależnie pobrana
zogan
Stażysta
Od: 15 kwie 2020, 7:18
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 maja 2021, 12:15

O ile pamiętam było pismo z ministerstwa, że nie mamy prawa żądać żadnych zaświadczeń o uczęszczaniu do szkoły, mieliśmy opierać się wyłącznie na oświadczeniach. Natomiast teraz nie było żadnego pisma, żeby świadczenie 300+ za ubiegły rok weryfikować pod kontem szkoły mimo, że mamy taką możliwość. Zastanawiam się, czy Wy nie kierujecie się nadgorliwością, a przy tym uprzykrzając sobie życie.
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 11 maja 2021, 14:17

W mazowieckim było pismo, że należy zweryfikować dobry start przez weryfikacje grupowe plus opis procedury co i jak. Wiec należy to zrobić a nie ze jakaś nadgorliwość. Z tym, że w opisywanym przypadku wyżej dlaczego niby nienależnie skoro dziecko do szkoły chodzi tyle ze nie w Polsce? to rodzic wnioskodawca ma mieszkać w Polsce a nie dziecko-uczeń. Potrzebujesz tylko potwierdzenie ze zweryfikowałeś i uczniem jest. Chyba nawe był taki przykład w pismie z ministerstwa.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x