POMYŁKA PRACOWNIKA - Dobry Start (300+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 kwie 2021, 13:12

hej, pomysliłam sie przy przyznaniu 300+. a dokładnie nie to dziecko wpisałam co powinnam. kobietka napisała na syna a ja przyznałam na córke, a córka sie nie uczyła. teraz to wyszło. jak to teraz odkręcić da sie?
aniulek97
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2021, 9:55

mam podobną sytuację, zrobiła coś Pani z tym?
mattana
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 13:54
Zajmuję się: SW DS ST SR FA DM

Napisano: 09 kwie 2021, 10:02

narazie nic nie zrobiłam, bo nie wiem co, najważniejsze że kasa sie zgaddza bo tyle jej sie należało tylko poprostu nie to dziecko wpisałąm co powinnam
aniulek97
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2021, 8:09

tez mam taka sytuację. przyznałam na inne dziecko, które się nie uczy. i tez nie mogę wymyśleć co dalej :-( co mi przyszło na myślę, to wyjaśnienie pismem - omyłka pisarska. i tyle.
Dajcie znać co wysieliście innego.
Maja512
Referent
Od: 29 maja 2018, 14:06
Zajmuję się: św

Napisano: 14 kwie 2021, 7:21

Jak kasa się zgadza to bym się nie przejmował, można zrobić tak jak Maja512 i wysłać do wnioskodawczyni że zaszła omyłka pisarska. Gorzej by było jeżeli przyznanie było by na podstawie decyzji to tu był by problem a tak żadnego problemu nie widzę
amigooo
Referent
Od: 12 cze 2018, 12:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 14 kwie 2021, 9:35

Zrobiłam to samo, też nie wiem co dalej. Jeśli wpadniecie na jakieś rozwiązanie to dajcie znać. Najchętniej nic byśmy z tym nie robili, bo kasa się zgadza.
Myślę, że ściągnę sobie PESEL i CBB i MEN SIO tego dziecka, na które miało byc przyznane 300+ i zrobię sobie adnotację urzędową.
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 14 kwie 2021, 13:50

U mnie błąd, ale nie pisarski...! Pani wpisała dziecko z numerem pesel dziecka starszego, które właśnie ukończyło edukację w szkole średniej i poszło na studia. A ja poprawiłam imię dziecka bez konsultacji z Panią i tak zostało przyznane świadczenie dobry start nie na to dziecko, które w intencji Pani chciała. Będzie wszczęcie nienależnie. I Pani się odwoła do SKO. Ona się pomyliła, a ja nie dopytałam Pani nawet telefonicznie. Nauczka na przyszłość!!!
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Napisano: 20 kwie 2021, 14:53

Czy coś zrobiliście w tych sprawach?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 27 kwie 2021, 12:48

Mam dokładnie ten sam problem, tzn. przyznane na starszą córkę już nie uczącą się , gdy świadczenie przysługiwało na młodszą córkę. Szukam rozwiązania, ale nic sensownego mi nie przychodzi do głowy... Jedyne o czym pomyślałam to uchylić prawo do świadczenia DS na starsze, a przyznać prawo na młodsze. W programie nie zmienię dziecka na które wnioskowana jest pomoc, ale przez modyfikację mogę dodać młodsze dziecko jako członka rodziny i pobrać weryfikacje. Pieniądze wpłynęły do właściwego wnioskodawcy, czyli summa summarum kasa się zgadza. Co myślicie o tym?
honiaops
Praktykant
Od: 05 kwie 2018, 12:50
Zajmuję się: św,sr

Napisano: 28 kwie 2021, 8:29

W dobrym starcie zgodnie z § 10 ust. 5, mówiącym, że "przyznanie świadczenia dobry start nie wymaga wydania decyzji. Odmowa przyznania świadczenia dobry start oraz rozstrzygnięcie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia dobry start wymagają wydania decyzji " nie ma mowy o decyzjach uchylających świadczenie! Też nie wiem, co robić... Wszczęłam postępowanie o nienależnie pobranym, ale Pani się odwoła do SKO od decyzji o nienależnie, którą za chwilę mam wydać... Zastanawiam się, że skoro to był błąd i Pani (podała niewłaściwy pesel starszego dziecka ale właściwe inne dany: czyli imię, szkoła) a ja dobrze nie zweryfikowałam, to czy nie zrobić notatki i zostawić jak jest, bo Pani miała intencję na właściwe dziecko...
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem