hej, pomysliłam sie przy przyznaniu 300+. a dokładnie nie to dziecko wpisałam co powinnam. kobietka napisała na syna a ja przyznałam na córke, a córka sie nie uczyła. teraz to wyszło. jak to teraz odkręcić da sie?
narazie nic nie zrobiłam, bo nie wiem co, najważniejsze że kasa sie zgaddza bo tyle jej sie należało tylko poprostu nie to dziecko wpisałąm co powinnam
tez mam taka sytuację. przyznałam na inne dziecko, które się nie uczy. i tez nie mogę wymyśleć co dalej co mi przyszło na myślę, to wyjaśnienie pismem - omyłka pisarska. i tyle.
Dajcie znać co wysieliście innego.
Jak kasa się zgadza to bym się nie przejmował, można zrobić tak jak Maja512 i wysłać do wnioskodawczyni że zaszła omyłka pisarska. Gorzej by było jeżeli przyznanie było by na podstawie decyzji to tu był by problem a tak żadnego problemu nie widzę
Zrobiłam to samo, też nie wiem co dalej. Jeśli wpadniecie na jakieś rozwiązanie to dajcie znać. Najchętniej nic byśmy z tym nie robili, bo kasa się zgadza.
Myślę, że ściągnę sobie PESEL i CBB i MEN SIO tego dziecka, na które miało byc przyznane 300+ i zrobię sobie adnotację urzędową.
U mnie błąd, ale nie pisarski...! Pani wpisała dziecko z numerem pesel dziecka starszego, które właśnie ukończyło edukację w szkole średniej i poszło na studia. A ja poprawiłam imię dziecka bez konsultacji z Panią i tak zostało przyznane świadczenie dobry start nie na to dziecko, które w intencji Pani chciała. Będzie wszczęcie nienależnie. I Pani się odwoła do SKO. Ona się pomyliła, a ja nie dopytałam Pani nawet telefonicznie. Nauczka na przyszłość!!!
Mam dokładnie ten sam problem, tzn. przyznane na starszą córkę już nie uczącą się , gdy świadczenie przysługiwało na młodszą córkę. Szukam rozwiązania, ale nic sensownego mi nie przychodzi do głowy... Jedyne o czym pomyślałam to uchylić prawo do świadczenia DS na starsze, a przyznać prawo na młodsze. W programie nie zmienię dziecka na które wnioskowana jest pomoc, ale przez modyfikację mogę dodać młodsze dziecko jako członka rodziny i pobrać weryfikacje. Pieniądze wpłynęły do właściwego wnioskodawcy, czyli summa summarum kasa się zgadza. Co myślicie o tym?
W dobrym starcie zgodnie z § 10 ust. 5, mówiącym, że "przyznanie świadczenia dobry start nie wymaga wydania decyzji. Odmowa przyznania świadczenia dobry start oraz rozstrzygnięcie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia dobry start wymagają wydania decyzji " nie ma mowy o decyzjach uchylających świadczenie! Też nie wiem, co robić... Wszczęłam postępowanie o nienależnie pobranym, ale Pani się odwoła do SKO od decyzji o nienależnie, którą za chwilę mam wydać... Zastanawiam się, że skoro to był błąd i Pani (podała niewłaściwy pesel starszego dziecka ale właściwe inne dany: czyli imię, szkoła) a ja dobrze nie zweryfikowałam, to czy nie zrobić notatki i zostawić jak jest, bo Pani miała intencję na właściwe dziecko...