Niestety, myślę że ministerstwo chce wymóc tak sformułowanym rozporządzeniem, żeby to właśnie osoby od 500+ zajmowały się 300+. Nawet sam fakt, że nakładka będzie w systemie gdzie 500+ oznacza jedno - że aby ktoś inny realizował program, dyrektor/kierownik będzie musiał zakupić dodatkowy dostęp. To już generuje dodatkowe koszta.
Chciałbym, żeby te 80 proc. środków na obsługę było przeznaczone na wynagrodzenia osób, które faktycznie realizują ustawę, a nie... dodatki dla osób niezaangażowanych i część pensji księgowego, bo przecież klika wyślij paczkę.
W naszym ośrodku wykazujemy, że dwie osoby realizują ustawę, a faktycznie robi to jedna.
jollaa pisze:Z projektu rozporządzenia w żaden sposób nie wynika, że program Dobry start mają robić osoby zajmujące się 500+ czy świadczeniami rodzinnymi.
Jest jedynie zapis, że postępowanie w sprawie świadczenia dobry start prowadzone jest w jednostce organizacyjnej gminy, w której prowadzone są postępowania w sprawie świadczenia wychowawczego.
A jednostką organizacją są odpowiednio urzędy miasta/ gminy lub ops-y.
Nigdzie w rozporządzeniu nie pisze, że ma to być w dziale / sekcji jednostki organizacyjnej, która robi 500+.
Program dobry strat nie wprowadza zmian do ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ani do świadczeń rodzinnych. Skoro nie mam tego w zakresie obowiązków to na jakiej podstawie mam wykonywać dodatkowe czynności?
To że bedzie to w oprogramowaniu, które obsługuje SW i SR nie znaczy, że mają to robić pracownicy od 500+. W tym oprogramowaniu są też moduły do stypendium, FA czy dodatków mieszkaniowych.
Kto pyta, nie błądzi.