40/60 jak to będzie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 9 z 11    [ Posty: 102 ]

Napisano: 21 wrz 2015, 13:06

eeeee to jest tylko ich informacja/propozycja.
Tam nie mają prawnika zatrudnionego (matematyka zresztą też) i sami sobie tak wydedukowali.
Nie przejmuję się tym
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2015, 14:03

Należność zwróconą przez dłużnika alimentacyjnego uznajemy z datą przekazania należnej części na rachunek budżetu państwa.
Zatem nawet jeżeli środki od dłużnika wpłynęły przed 18 września, a do 17 września br. nie przekazano należnej części (60% + odsetki) na rachunek budżetu państwa, to należy zwróconą kwotę podzielić już według nowych zasad!
informacja z uw

Napisano: 21 wrz 2015, 14:07

taka informacja przed chwilą wpłynęła do GOPS-u
informacja uw

Napisano: 21 wrz 2015, 14:10

i wydaje się jedynie możliwa
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2015, 14:13

Który UW?
Bo jest ich kilkanaście i zapewne ile UW-ów tyle interpretacji ;)
ZjemCiBułke

Napisano: 21 wrz 2015, 14:16

uw lublin
informacja z uw

Napisano: 21 wrz 2015, 14:41

Co na to Sygnity i Infor?
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2015, 14:46

nie wiem jak Sygnity ale Infor zawsze trzyma się swojej interpretacji bez względu na wszystko. Do błędu nie są w stanie się przyznać
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2015, 14:54

Jak napisałem wcześniej jesteśmy otwarci na umotywowane propozycje. W razie czego zrobimy parametr, bo jak już też pisałem wyżej wiele ośrodków jest zadowolona z tego co dostała i wg nich tak należy to liczyć jak zrobiliśmy. Tak jak pisałem proszę zgłosić na serwis, najlepiej dołączyć skan tego pisma, żeby była podkładka, że Wasz UW tak chce.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 21 wrz 2015, 15:06

Po wgraniu ostatniej poprawki jak wprowadzam jakiś zwrot od dłużnika to system dzieli nal. głów. 40/60. No ok (ja 17.09 odsełałam kasę która nam wpłynęła do 17.09 z podziałem 20/20/60 uznając ze kasę która mi wplynie od 18.09 będe dzielić najpierw na odsetki a potem 40/60 niezależnie od tego kiedy wyegzekował komornik- stanowisk jest wiele, ja miałam tak robić). Myślałam jednak że odsetki też już zawsze będą szły jako pierwsze. A tu się zdziwiłam.

Teraz po poprawce 005 , parametr czy odsetki w pierwszej kolejności ustawiony na TAK od 18.09, do 18.09 na NIE - (tak jest z ustawiony przez Sygnity, mozna to niby zmieniać), no i podział 40/60 już do wszystkich kwot czyli tu chyba nie ma mowy o żadnej dacie którą można zmienić.

No i tak, 18.09 dostałam kasę wyegzekowaną od dłużnika 12.09 , a system pobrał sobie na odsetki proporcjonalnie jak było dotychczas, bo wyegzekowana kasa 12.09 więc parametr ze odsetki w pierwszej kolejności nie zadziałał bo ustawiony od 18.09, natomiast to co zostało czyli należność główną podzielił 40/60 bo kasa nam wpłyneła 18.09 czyli po zmianie ustawy i po wgraniu poprawki juz nie ma opcji 20/20/60. Czyli wydaje mi się że system skorzystał jakby przy tym zwrocie z dwóch dat. Do ogólnego podziału kasy na odsetki i naleznosć główną wziął datę 12.09 a do podziału należności głównej datę 18.09.

Tylko na prosty rozum
1. albo ktoś się decyduje że dla niego liczy się data wyegzekowania pieniędzy i owszem dzieli tą kasę na odsetki i nal. główną tak jak na 12.09 było czyli jeszcze proporcjonalnie, ale wtedy i należność główną wypadałoby podzielić po staremu zgodnie z datą 12.09 czyli 20/20/60.
2. albo ktoś się decyduje że dla niego liczy się data wpłyniecia na nasze konto i wtedy z takiej kasy wyegzekowanej 12.09 otrzymanej 18.09. bierze najpierw na odsetki a potem na 40/60.

A tak to wychodzi pomieszanie wątków. Bo jak to wytłumaczyć rozsądnie że kase dzieliłam wg. przepisów na dzień 12.09 proporcjonalnie na należność główną i odsetki, ale tą należność główną to już dzieliłam wg. przepisów na 18.09 czyli 40/60. Czy to ma jakieś uzasadnienie logiczne?

Aha i jak sobie wprowadziłam na próbę data wyegzekowana tej kasy na 21.09 to już wszystko idzie na odsetki w pierwszej kolejności a na należność główną mam 0.

Żeby to ujednolicić, po poprawce:
- to z tym 40/60 to juz sie nic chyba w systemie nie da zrobić, tak mi się wydaje, chyba że zrobią jakąś poprawkę albo w systemie bedzie inaczej niż w czasie odsyłania kasy i u nas na papierze (przyp. wyboru 1 opcji),
- parametr z odsetkami można przestawić na wcześniejszą datę ale trochę się obawiam co z tego wyjdzie z poprzednimi zwrotami, czy system nie oszaleje i nie pozamienia np. porzednich zwrotów albo jakichś przeliczeń, ewentualnie wbijać przez jakiś czas samemu do systemu wszystko na odsetki (przyp. wyboru 2 opcji)

No chyba że ja o czymś nie wiem, i należy tak właśnie mieszać te daty, jak zamierzacie to robić?
sr123

Strona 9 z 11    [ Posty: 102 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x