Witam, mamy taką sytuację osoba złożyła wniosek pierwszy raz 13 września, na osoby, które przebywały od 26 lipca do 7 sierpnia, kolejna osoba od 7 sierpnia do 31 sierpnia (granica przekroczona 7.08) i dwie osoby od 14 lipca do 21 lipca (przekroczenie granicy 10 lipca). Według mnie świadczenie przysługuje za okres od 7.08 do 31.08, za pozostałe okresy w lipcu świadczenie nie przysługuje, proszę mnie uświadomić czy mam rację?
Świadczenie nie przysługuje za żaden okres (także za ten sierpniowy) ponieważ minął już miesiąc od ostatniego dnia okresu wskazanego na wniosku:
Zgodnie z art. 13 ust. 1e i 1f ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz.U. z 2022 r., poz. 583 z późn. zm.), stanowi, ze:
1e. Wniosek o świadczenie pieniężne składa się w terminie miesiąca od ostatniego dnia okresu objętego wnioskiem.
1f. Wniosek o świadczenie pieniężne złożony z uchybieniem terminu, o którym mowa w ust. 1e, pozostawia się bez rozpoznania.
Witam mam jeszcze jedno pytanko, otóż mam wniosek złożony 12.10.2022r. na osobę od 18.06.2022 do 08.10.2022r. czy w tej sytuacji wniosek jest prawidłowo złożony czy można przyznać świadczenie?
Według mnie świadczenie przysługuje nawet za okres od 7 sierpnia do 31 sierpnia. Jeżeli okres wskazany we wniosku kończył się 31 sierpnia, to od tego dnia osoba miała miesiąc na złożenie wniosku. Zrobiła to 13 września, w związku z czym zachowała termin miesiąca.
Co do kwestii października, to oczywiście według mnie również świadczenie przysługuje. Ostatni dzień okresu wskazanego we wniosku przypada na dzień 8 października i od tego dnia osoba ma miesiąc na złożenie wniosku. Zrobiła to.