500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 sty 2016, 20:12

Powiedzcie, jak rozumiecie 500+. Moim zdaniem 500 zł będzie należeć się na drugie i kolejne dziecko bez dodatkowych warunków, czyli badania dochodów, a rodzinom z jednym dzieckiem - jeśli nie przekroczy kryterium. Tak więc rodzina z dwójką dzieci dostanie 500 zł, z trójką - 1000 zł , itd. Znajoma bedąca na konsultacjach społecznych twierdzi , że np. rodzina z dwójką dzieci , jesli nie przekroczy kryterium to dostanie 1000 ( czyli również na pierwsze dziecko), z trójką dzieci 1500, itd. Moim zdaniem to bez sensu, bo musielibysmy badać dochody wszystkich, żeby sprawdzić ich dochody a przecież dochody będziemy sprawdzać tylko u rodzin jedynaków. Jak to w końcu będzie? Kto ma rację?
milenka

Napisano: 28 sty 2016, 20:18

A skąd wzięłaś teorię, że w rodzinie z dwójką lub więcej nie będziesz sprawdzać dochodów? Na podstawie czego stwierdzisz, że na pierwsze dziecko nie będzie 500,00 zł?
Wg mnie logicznym jest fakt badania dochodu w każdym wniosku.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 28 sty 2016, 20:47

Jak petent zaznaczy na wniosku, że chce ubiegać się o 500 zł na pierwsze dziecko (np. rodzice z trójką dzieci), to wtedy badamy dochody tej rodziny i ewentualnie przyznajemy 1500 zł.

Jeśli natomiast wnioskodawca nie zaznaczy chęci pobierania św. wychowawczego na pierwsze dziecko, wówczas przyznajemy 1000 zł, bez badania sytuacji dochodowej rodziny.

Proste.
ojo

Napisano: 28 sty 2016, 20:53

ojo pisze:Jak petent zaznaczy na wniosku, że chce ubiegać się o 500 zł na pierwsze dziecko (np. rodzice z trójką dzieci), to wtedy badamy dochody tej rodziny i ewentualnie przyznajemy 1500 zł.

Jeśli natomiast wnioskodawca nie zaznaczy chęci pobierania św. wychowawczego na pierwsze dziecko, wówczas przyznajemy 1000 zł, bez badania sytuacji dochodowej rodziny.

Proste.
Na jakim wniosku?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 28 sty 2016, 20:58

Wg mnie logicznym jest fakt badania dochodu w każdym wniosku.
.....
Na jakim wniosku?
Na tym, o którym sam przed chwilą pisałeś/aś?
ojo

Napisano: 28 sty 2016, 21:16

Ale ja zakładałem słowem wniosek że jako osoba ubiegająca się.
A Ty stwierdzasz od razu jak będzie wyglądać wniosek i że będzie zawierał to lub tamto.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 28 sty 2016, 22:01

Ja nie wyobrażam sobie innego sposobu wnioskowania o świadczenie na pierwsze dziecko, niż ten który opisałem wyżej.
Jak zainteresowany/a nie wpisze najstarszego dziecka uprawnionego do ww. świadczenia na listę dzieci, na które chce się ubiegać o 500+, to będzie równoznaczne z tym, że chce 1000 zł na dwójkę pozostałych dzieci bez rozpoznawania jego sprawy pod kątem dochodowym.

Przecież wiadomym jest, że jak wniosek składać będzie bardzo zamożna rodzina, to nie wpiszą najstarszego dziecka.
Nie będą chcieli byśmy my - pracownicy samorządowi grzebali w ich dochodach.
ojo

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x