500+

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
gość12121

Re: 500+

Post autor: gość12121 »

ŁH1983 pisze:Witam.
Z jakiego okresu będzie wyliczany dochód rodziny? Jeżeli w tamtym roku zarabiałem więcej niż 800zł na osobę w rodzinie ale z nowym rokiem już tak dobrze nie jest bo pracuję w innej firmie i dochody mi spadły. Brany będzie pod uwagę PIT za 2015 rok czy dochody aktualne z urzędu skarbowego?
Ustawa 500+ jest analogiczna do obecnej ustawy o świadczeniach rodzinnych-krótko mówiąc "kopiuj-wklej" i w związku z tym liczy się dochód uzyskiwany w 2014 roku. Jeśli w 2014 pracowałeś to musisz określić ile dokładnie miesięcy pracowałeś i na tyle miesięcy będzie się dzielił Twój dochód. Chyba, że występowała jakaś zmiany dochodowa pomiędzy 2014, a obecnym rokiem wtedy można zrobić utratę dochodu i ewentualne doliczenie dochodu jeśli zacząłeś pracować po 2014.
Taro

Post autor: Taro »

Witam
Czy jeśli mąż ma córkę z pierwszego małżeństwa i wspólnie mamy dwójkę dzieci dostaniemy 500 zł na naszą dwójkę czy tylko na jedno. Oczywiście dochód przekracza 800 zł. wiadomo że na męża córkę nie chcemy pieniążków bo mieszka z mamą jednak pytanie czy ona się liczy jak pierwsza córka męża czy nie?
jaro

Post autor: jaro »

przez to pincet złotych to polska chyba zbankrutuje szybciej od Grecji
AleksandraXX

Post autor: AleksandraXX »

jaro -spokojna głowa na-pewno nie zbankrutuje, może odbiorą tym którzy mają o wiele za dużo :twisted:
I...

Post autor: I... »

Taro pisze:Witam
Czy jeśli mąż ma córkę z pierwszego małżeństwa i wspólnie mamy dwójkę dzieci dostaniemy 500 zł na naszą dwójkę czy tylko na jedno. Oczywiście dochód przekracza 800 zł. wiadomo że na męża córkę nie chcemy pieniążków bo mieszka z mamą jednak pytanie czy ona się liczy jak pierwsza córka męża czy nie?
Gdyby ta córka Pierwsza była pod opieka ojca tzn, mieszkałaby z Wami liczona byłaby jako pierwsze dziecko i wtedy przysługiwało by Wam po 500 na każde Wsze dziecko (100 zł), ale córką zajmuje się matka, więc w rodzinie de facto wychowuje się tylko 2 dzieci przysługuje Wam 500 tylko na drugie dziecko
I...

Post autor: I... »

W nawiasie miało być 1000 jak niżej
Gdyby ta córka Pierwsza była pod opieka ojca tzn, mieszkałaby z Wami liczona byłaby jako pierwsze dziecko i wtedy przysługiwało by Wam po 500 na każde Wsze dziecko (1000 zł), ale córką zajmuje się matka, więc w rodzinie de facto wychowuje się tylko 2 dzieci przysługuje Wam 500 tylko na drugie dziecko
jerzy

Post autor: jerzy »

populizm pisowców nie zna granic z pieniędzy podatników robi prezenty (grube miliardy złotych) ,takiego marnotrawstwa w głębokim komuniżmie nie było .Dlaczego podatnicy mają utrzymywać dzieci ,od czego jest matka z ojcem DO ROBOTY !!!!!Cała ta pisowska populistyczna parodia gospodarcza zakończy się brakiem dotacji unijnych oraz krachem bankowym i gospodarczym.Populistom pisowskim kategoryczne NIE PODATNICY POLSCY !!!!!
TomaszD

Post autor: TomaszD »

Witam.
Osoby zainteresowane szczegółami 500+ Zapraszam na stronę https://bit.ly/1psbJIq

Szczegółowe informacje wprost na Twojego maila.
Gość

Post autor: Gość »

Witam może tutaj mi ktoś pomoże..w 2014 byłam na zasiłku wychowawczym mąż zarejestrowany jako os. bezrobotna. Mamy 1 dziecko czyli ogranicza nas dochód. W 2015 mąż otrzymał dotacje z PUP na otwarcie działalności gosp.. Rozlicza się z ryczałtu czy potrzebny mi jakiś specjalny załącznik do wniosku ?? Pani do której dzwoniłam powiedziała że od 2 miesiąca uzyskania przychodu ale w roku 2015 czy do chwili obecnej ??
szczzecin

Post autor: szczzecin »

jerzy pisze:populizm pisowców nie zna granic z pieniędzy podatników robi prezenty (grube miliardy złotych) ,takiego marnotrawstwa w głębokim komuniżmie nie było .Dlaczego podatnicy mają utrzymywać dzieci ,od czego jest matka z ojcem DO ROBOTY !!!!!Cała ta pisowska populistyczna parodia gospodarcza zakończy się brakiem dotacji unijnych oraz krachem bankowym i gospodarczym.Populistom pisowskim kategoryczne NIE PODATNICY POLSCY !!!!!
dobrze gadasz, to zniechęci ludzi do pracy, kolejna bzdura to rodzina z 1 dzieckiem mająca 802 zł. na osobę nie dostanie a inna rodzina mająca 798zl. dostanie-czysty debilizm, jawne oszustwo
ODPOWIEDZ