500+ a wyprowadzka ojca dziecka - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 cze 2016, 17:10

Witam.

Mam czysto techniczne pytanie co wpisać we wniosku.
Urodziłam dziecko w styczniu 2014. Mieszkaliśmy wtedy z partnerem (nie mamy ślubu) razem.
Wiadomo, w becikowym wpisywałam, ze jest nas troje bo tak faktycznie było.
W październiku 2014 jednak zostałam z dzieckiem sama bo rozstaliśmy się z partnerem.
Mieszkam aktualnie u swojej matki w domu rodzinnym, ojciec dobrowolnie płaci na dziecko 300zł msc na co podpisuję mu oświadczenia.

I co mam teraz wpisać we wniosku 500+?
Że jesteśmy same? Czy że nastąpiła ta utrata dochodu? Bo przecież mogą sprawdzić, że w 2014 brałam becikowe na nas troje a teraz co?
W opisie utraty dochodu nie ma nic na temat takich sytuacji a też nie chciałabym wpisać źle i potem mieć jakieś kłopoty karne że zafałszowałam czy coś.

HELP!
MMM20

Napisano: 22 cze 2016, 17:56

sytuacja się zmieniła, a wpisujesz aktualną sytuację czyli Ty i dziecko w składzie rodziny, skoro nie masz zasądzonych alimentów, to albo je zasądzisz, albo napiszesz oswiadczenie ze sama wychowujesz dziecko, wtedy tylko Twoje dochody i tyle
kasia22

Napisano: 22 cze 2016, 18:01

Czyli nie ma znaczenia że w styczniu 2014 pobierałam becikowe łącznie z ojcem dziecka a teraz składam papiery za 2014 do 500+ ale bez ojca?

Mam tylko wpisać w uwagach czy coś ze już nie mieszka i ewentualnie załączyć jakieś info o dobrowolnych alimentach? Dołączać wtedy te oświadczenia?
MMM20

Napisano: 22 cze 2016, 18:17

nie ma znaczenia ze w 2014 razem wpisałaś Was w składzie rodziny do becikowego
po prostu teraz wpisz dziecko i siebie
napisz oświadczenie że od data wychowujesz dziecko sama, nie zostały zasadzone alimenty i wszystko, nie musisz podawać doborowolnych wpłat skoro nie masz ustalonych sądownie alimentów
kasia22

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x