przyzne SW a brak dochodu z nowej pracy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 22 cze 2016, 17:29

Zostało rodzinie przyznane SW od kwietnia, przy składaniu wniosku pani oświadczyła, że od kwietnia zaczęła pracować i że doniesie dochód za maj. Do tej pory dochodu nie przyniosła.
Co zrobic w tej sytuacji? Pisać wezwanie do dostarczenia tego dochodu? Co w razie kiedy osoba nie zastosuje się do wezwania?
Dodam że dzwoniłam wiele razy, ale podany został numer stacj. i nie można nikogo zastać więc myślałam o pisemnym wezwaniu tylko nie do końca wiem jak z podst. prawną.
Zochaska

Napisano: 22 cze 2016, 17:50

art 20 ust. 2
2. Osoby otrzymujące świadczenie wychowawcze, instytucje publiczne i organizacje pozarządowe są obowiązane do udzielania, na żądanie organu właściwego lub marszałka województwa, wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.

i dalej art, 23
kasia22

Napisano: 22 cze 2016, 19:45

Każdy świadczeniobiorca podpisując decyzję, zobowiązuje się do informowania o zmianach mających wpływ na prawo doświadczenia (klauzula zawarta w pouczeniu), a w razie niepoinformowania do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń. OPS nie upilnuje wszystkich, którzy w międzyczasie - do września 2017r. rozpoczną pracę.
Pretensje mogą mieć potem do siebie, tylko że to nie są małe pieniądze.
halla

Napisano: 22 cze 2016, 22:09

Ale właśnie co tu poradzić.

Będę miał na 99% przypadek, że kobieta nie dostarczy mi zaświadczenia o dochodzie za październik (bo od września idzie do pracy zgodnie z zaświadczeniem o urlopie wychowawczym). Jej teczkę mam na wierzchu w razie czego. Pisać np do pracodawcy wniosek o udostępnienie danych czy osoba zaczęła pracę? Jak dostałbym odpowiedź, że podjęła pracę to co dalej? A że klientka nie była ze mną szczera przy składaniu wniosku (nie wpisała dochodu z wynajmu mieszkania ale w zasiłku rodzinnym był dochód) więc chciałbym zgodnie z prawem dopiec :mrgreen:
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 cze 2016, 22:23

jak to na 99% nie dostarczy ?
art 20 jak wyżej , zgodnie z zaświadczeniem o urlopie który ma do września, piszesz wezwanie celem wyjaśnienie sprawy, jak nie to zawieszasz wypłatę, wygaszasz po okresie zasiłkowym i po sprawie
do pracodawcy nie ma podstaw i powodu pisa
co do zmian które ma zgłosić, jesli mamy dokument z którego wynika uprawdopodobniona zmiana sytuacji to lepiej wyjść z inicjatywą, jak nie wiesz o fakcie, to sprawa klienta i jego nienależnych
kasia22

Napisano: 22 cze 2016, 22:28

Bo u nas to ludzie nie czytają pouczeń jak widzę (gdzie wypisujemy odnośnie informowania o zmianie sytuacji dochodowej). Wiele przypadków mamy, że ktoś podjął pracę a nie zgłosił tego do zasiłku rodzinnego. No i wtopa, teraz to ja w gminie jestem najgorszym urzędasem :lol:
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 cze 2016, 22:42

dopiero będziesz najgorszym urzędnikiem w gminie, jak zaczniesz decyzje o nienależnych w tysiącach wystawiać :lol:
kasia22

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x