Witam. proszę Was o pomoc. Pan pobiera świadczenia wychowawcze . Jego była już żona przyniosła wniosek wraz z prawomocnym wyrokiem sądu o rozwód orzekający, że to ona ma przynaną opiekę nad dziećmi , a pan ma zasądzone alimenty. Zbliża się termin wypłat i chciałabym sie Was poradzić czy w związku z tym w maju wypłacamy pieniązki Panu jeszcze czy już Pani? czy jest to podzielne nie wiem pomożcie.
Nie ma podzielności świadczenia przecież... Przecież ustawa mówi o tym jasno i zrozumiale. Dla Pana uchylić świadczenie (i nic nie wypłacać), dla Pani przyznać świadczenie.
ja miałam taka sytuację, tylko różnica POLEGAŁA NA TYM, ŻE PANi z panem nadal mieszkali wspólnie i mi radczyni powiedziała,żeby ojcu nie zabierać! pracownik pojechał na wywiad i faktycznie nic nie uległo zmianie ojciec nadal sprawował opiekę nad dziećmi, wywiązywał się z obowiązku, przedstawił dowody zakupów na co przeznacza 500, wiadomo były odwołania, długa to była historia, opinia szkoły, policji ....dużo tego była i jedno zdanie , które utkwiło mi w pamięci które powiedziała pani z sko,,,pomimo rozwodu, sytuacja co do sprawowania opieki nad dziećmi nie uległa zmianie'' i sama byłam ciekawa finału.....????a tu bach matka się wyprowadziła z dziećmi....!!!i w tej sytuacji sprawa jasna uchylenie ojcu przyznanie matce!