ROPS - czy wydawać decyzję - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 maja 2017, 10:46

Pan pracuje w firmie polskiej i został oddelegowany do Belgii. Nie dostał żadnego świadectwa pracy tylko był na l4 od października do grudnia. W empatii wychodzi , że ma ciągłość zatrudnienia. Natomiast ROPS przysłał pismo, że koordynacja zachodzi od kwietnia do września i od stycznia do nadal. Organem do rozpatrzenia wniosku od października do grudnia jesteśmy my (wraz z pisemem, ROPS przesłał mi oryginał wniosku, który im wcześniej wysłałam). I nie wiem czy mogę wystawić decyzję mimo, że ROPS nie wystawił swojej czy przysługuje im na pierwsze dziecko. Czy dochód z Belgii w okresie od października do grudnia mam utracać czy liczyć? Skąd wgl ten dochód wziąć jak ROPS jeszcze nie wydał decyzji?
Czy ewentualnie mogę poczekać jak przyjdzie mi decyzja z ROPS czy się łapią czy nie i dopiero na podstawie tamtej wystawić swoją decyzję?
Czy jest jakiś artykuł w ustawie mówiący, że do momentu rozstrzygnięcia przez ROPS wstrzymuję wystawienie decyzji?

Wiem, wiem dużo pytań ale nie wiem co robić :) Czekać czy wystawiać :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 15 maja 2017, 11:00

moim zdaniem na nic nie czekasz, masz wniosek i jestes w jego sprawie organem wlasciwym od pazdziernika do grudnia - w zwiazku z tym masz ustalic w tym okresie czy przysluguje mu prawo do swiadczen czy nie - jesli masz we wniosku wszystkie potrzebne dokumenty,zeby to ustalic - to uatlasz i wydajesz decyzje, jesli czegos brak to wzywasz do uupelnienia...jesli u pana nic sie nie zmienilo oprocz tego ze pzrez te 3 miesiace byl na chorobowym to wyglada na to,ze werfikujes zgo w empati i tyle, jesli spelnia kryterium swiadczenie na pierwsze dziecko przyznajesz na okres bez koordynacji, jesli przekracza to odmawiasz
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2017, 11:45

Tylko jeśli chodzi o empatię to nie wychodzi jego dochód ;/ Tylko w składkach na ubezpieczenie jest, że ma stałą pracę od 2006 roku.
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 15 maja 2017, 11:46

Czyli mam wezwać panią, żeby doniosła mi umowy męża? Ale nie rozlicza się w Polsce to pitu nie będę mieć. Wystarczy, że żona przyjdzie i napisze w oświadczeniu, że mąż miał taki i taki dochód w 2014?

Problem jeszcze jest, że zatrudnienie jest od 2006 roku ale oddelegowany został w 2014 (chyba kwiecień)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 15 maja 2017, 12:03

ale jak ? to oni skladajac wniosek nie mieli dolaczonego tego dochodu osiagnietego za granica i nie rozliczonego w polskim US ? skor w 2014 pan osiagal dochod za granica, i ten dochod nie podlegal opodatkwoaniu w polsce to pan powinien byl dolaczyc do wniosku zl nr 2 a w nim oswiadczyc wysokosc dochodu osiagnietego za granica - jesli w empatii jest ) za 2014 a pan jest zatrudniony od 2006 no to chyba tylko za granica osiagal z tytulu tej pracy dochod
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2017, 11:46

kb pisze:ale jak ? to oni skladajac wniosek nie mieli dolaczonego tego dochodu osiagnietego za granica i nie rozliczonego w polskim US ? skor w 2014 pan osiagal dochod za granica, i ten dochod nie podlegal opodatkwoaniu w polsce to pan powinien byl dolaczyc do wniosku zl nr 2 a w nim oswiadczyc wysokosc dochodu osiagnietego za granica - jesli w empatii jest ) za 2014 a pan jest zatrudniony od 2006 no to chyba tylko za granica osiagal z tytulu tej pracy dochod
No tak tylko składając wniosek Pani nie oświadczyła mi na załączniku jaki był dochód i dopiero z ROPS-u przyszło jej, że ma uzupełnić dokumenty. Niestety ROPS wrócił mi sam wniosek bez oświadczeń, które strona im donosiła.
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 22 maja 2017, 13:35

no to masz wniosek bez wymaganych dokumentow, czyli wzywasz o uzupelnienie pod rygorem pozostawienie wniosku w okresie kiedy nie zachodzi koordynacja, bez rozpatrzenia...jak doniosa co trzeba i ustalisz ile mieli dochodu za rok 2014 to bedziesz wiedziec czy im przyznac piecset na pierwsze dizecko czy odmowic...jak dla mnie to nie ma tu utraty dochodu
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2017, 13:50

Ja czekam zawsze na decyzję z ROPSu, bo już miałam przypadek, że ustalili koordynację i zanim wydali decyzję, to pozmieniały się okresy. Kiedyś dzwoniłam do UW w tej sprawie i kazali czekać. Ale co kraj, to obyczaj ;d
sanna
Referent
Od: 06 lip 2016, 12:15
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x